05-12-12

Paus roept op tot steun voor Congolese bevolking

1_0_644839.jpegROME (KerkNet/VIS) – Paus Benedictus XVI heeft vandaag, tijdens zijn wekelijkse audiëntie, opgeroepen tot dialoog en verzoening in Oost-Congo. Tegelijk spoorde hij de internationale gemeenschap aan om de bevolking in Oost-Congo niet in de steek te laten. In de regio wordt momenteel gevochten tussen het Congolese regeringsleger en de door Rwanda gesteunde rebellen van M23. 

De paus zei vanmiddag aan de aanwezigen dat hij verontrust is door de berichten over de levensomstandigheden van de bevolking in deze regio, ‘die al maanden het toneel is van gewapende confrontaties en geweld’: “Duizenden burgers moesten hun woningen achterlaten om elders een veilig onderkomen te vinden.” 

De oproep van de paus komt op een ogenblik dat Congolese kerkleiders waarschuwen voor het uiteenvallen van het land. In een recent rapport van de Verenigde Naties werden Rwanda en Uganda ervan beschuldigd dat zij hun steun geven aan de opstand in het oosten van Congo. Volgens de Vluchtelingendienst van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn er in de regio van Goma minstens 130.000 Congolezen op de vlucht. Verschillende vrouwen zijn verkracht en voedselvoorraden worden geplunderd. Bijkomend waren er voor de val van Goma al 841.000 burgers op de vlucht

De commentaren zijn gesloten.