28-11-12

Tertio reageert op internationale onverschilligheid voor Goma

Grootste blauwhelmenoperatie ooit brengt geen soelaas

Tertio, Goma, burgeroorlog, Congo, M23, Oxfam, Gent, Antwerpen, VN, internationale gemeenschap, vrede, Afrikaanse wereldoorlog, Oost-Congo, Midden-Oosten, Egypte, Gaza, Syrië, Veiligheidsraad, diplomatie, Paul Kagame, dictators, Rwanda, Yuri Musenevi, Uganda, internationale strafhof, Den Haag, Joseph Kabila, oorlog, Grote Meren, pers, wereldleiders, ontwikkelde landen, televisieBRUSSEL (KerkNet/Tertio) – Het weekblad ‘Tertio’ reageert in zijn editoriaal op de internationale onverschilligheid voor Goma en de burgeroorlog in het oosten van Congo. “De nieuwe grote gewelduitbarsting in de Oost-Congolese oorlog – met de rebellen van M23 die Goma innamen – treft volgens Oxfam een bevolking die ongeveer zo talrijk is als de 250.000 Gentenaren samen. Voeg bij het half miljoen Antwerpenaren een kleine 100.000 mensen en je hebt het aantal Afrikanen wier leven sinds het begin van dit jaar door het conflict is beïnvloed. Dat cijfer komt van de VN zelf en toch is die massa mensen blijkbaar nog altijd te klein om de internationale gemeenschap doeltreffend uit haar pijp te doen komen. De grootste blauwhelmenoperatie ooit die de VN op het getouw heeft gezet, de Monusco, brengt geen soelaas. De internationale gemeenschap heeft 17.000 manschappen in Congo. Ze moeten erop toezien dat de strijdende partijen zich aan hun vredeswoord houden. Die gaven ze elkaar nadat de ‘Afrikaanse wereldoorlog’ al tussen de vier en de vijf miljoen doden had geëist.”

“Oost-Congo kan niet hopen dat het nu wel bovenaan de internationale agenda geraakt. De vuurhaarden in het Midden-Oosten - Egypte, Gaza, Syrië - krijgen voorrang. Een veroordeling van M23 door de Veiligheidsraad en het verzoek aan alle betrokken partijen de strijd te staken, zullen op het terrein weinig veranderen. Ondertussen zien we hoe Afrikaanse leiders die bloed aan hun handen hebben, een wansmakelijk diplomatiek ballet opvoeren. Dat de internationale gemeenschap niet veel verder geraakt dan een ‘niet vechten alstublieft’, maakt misselijk voor wie denkt aan de vele kindsoldaten en hun leeftijdsgenoten die als slaven in de mijnen van Oost-Congo werken. De dictators, Paul Kagame van Rwanda en Yuri Museveni van Uganda, horen in de beklaagdenbank van het internationale strafhof in Den Haag. Dat geldt niet minder voor president Joseph Kabila van Congo, die mee schuldig is aan de oorlogssituatie.”

“Het conflict in het gebied van de Grote Meren duurt al bijna twintig jaar. De wereldleiders en de internationale pers zijn niet geïnteresseerd en dus blijven mensen er creperen. Het zou een hele slok op de borrel schelen, mocht de bevolking in de ontwikkelde landen dag na dag op de televisie zien welke wreedheden daar gebeuren. Zoiets doet een publieke opinie soms kantelen en pas dan voelen machthebbers zich genoodzaakt actiever te ijveren voor vrede.”

(Foto : Jean-Marie Runiga, president van de M23)

De commentaren zijn gesloten.