09-11-12

Hoofdredactrice van Katholiek Nieuwsblad krijgt doodsbedreigingen

imagesCA8HUULGkl.jpegBRUSSEL (KerkNet/Kerknieuws.nl/NRC/OmroepBrabant) – Mariska Orbán-de Haas uit Den Bosch, de hoofdredactrice van het ‘Katholiek Nieuwsblad’, is ondergedoken na doodsbedreigingen. Mariska de Haas, die vaak ook als commentator te gast is op de Nederlandse televisie in programma’s als ‘Pauw & Witteman’, werd met de dood bedreigd na een omstreden column van Luuk Koelman in het Nederlandse gratis dagblad ‘Metro’. 

Koelman schreef in naam van Orban-de Haas een open brief naar de ouders van Tim Ribberink (20), een student die na jarenlange pesterijen een eind aan zijn leven maakte. Daarin laat Koelman uitschijnen dat Tims ouders eigenlijk ‘gelukkig’ zouden moeten zijn met zijn dood, omdat die hem voor nog erger heeft behoed, bijvoorbeeld een huwelijk met een andere homo.

Op de publicatie van de column volgden verontwaardigde reacties, maar ook een golf van negatieve en bedreigende reacties op de sociale media aan het adres van de hoofdredactrice. Op verzoek van de familie Ribberink haalde ‘Metro’ de column van de site af en bood haar excuses aan. Een reactie van Luuk Koelman liet aanvankelijk op zich wachten, maar uiteindelijk liet hij via Twitter weten dat het nooit zijn bedoeling was geweest om Tims nabestaanden te kwetsen, maar wel “inzicht te geven in de ziekte die Mariska Orban heet”. 

Mariska Orban-de Haas, die het in Nederland wel vaker moet ontgelden wegens haar uitgesproken opvattingen over onder meer homoseksualiteit en abortus, noemt de column “onbegrijpelijk en onfatsoenlijk”.

De commentaren zijn gesloten.