08-11-12

Paus: 'Dialoog geloof en wetenschap is van levensbelang'

1_0_636861.jpegROME (KerkNet/VIS) – De dialoog tussen geloof en wetenschap is van levensbelang en is bepalend voor de toekomst van de mensheid. Dat onderstreepte paus Benedictus XVI vandaag bij een ontmoeting met de leden van de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen. 

“Bij de ontsluiering van de geheimen van de mensheid en het universum hebben wij nood aan een voortgezette dialoog en samenwerking tussen wetenschap en geloof”, sprak de paus. "Slechts zo kunnen wij een cultuur van respect, menselijke waardigheid en vrijheid vormgeven en de toekomst van de mensheid en de ontwikkeling van onze planeet veilig stellen." De paus vestigde er de aandacht op dat de wetenschap steeds meer over de grenzen heen van de verschillende disciplines wordt bedreven. “Het universum is geen chaos of het resultaat van chaos. Het verschijnt steeds duidelijker als een geordende complexiteit, die toelaat om door specialisatie en vergelijkende analyse en analogie tot een ruimer perspectief te komen.” 

“De complexiteit en de omvang van de wetenschappelijke vooruitgang en de daarmee verbonden groeiende kennis over de natuur heeft directe gevolgen voor de mens. Door de enorme mogelijkheden van de moderne wetenschap worden wij ook voor een verantwoordelijkheid ten opzichte van de schepping geplaatst.”

De commentaren zijn gesloten.