08-11-12

Bisschop Hoogmartens roept op tot solidariteit met Ford-werknemers

Hasselt, Limburg, Genk, Ford Genk, werknemers, solidariteit, bedrijven, catastrofes, parochies, gemeenschappen, Mars voor de toekomst, Patrick Hoogmartens, bisschoppen, samenleving, verantwoordelijkheid, ontslag, zorginstellingen, katholiek onderwijs, sociaal, bewegingen, religieuzen, pastorale brief, HASSELT (KerkNet) – In een open brief aan alle Limburgse christenen naar aanleiding van de aangekondigde sluiting van Ford in Genk en andere Limburgse bedrijven roept bisschop Patrick Hoogmartens van Hasselt op tot daadwerkelijke solidariteit met al wie rechtstreeks of onrechtstreeks bij deze catastrofes betrokken zijn. Hij nodigt de leden van de parochies en gemeenschappen uit om massaal deel te nemen aan de ‘Mars voor de toekomst’ op 11 november in Genk.

In zijn brief gaat bisschop Hoogmartens in op de verslagenheid en machteloosheid van de ontslagen werknemers, die zich door hun bedrijfsleiding zomaar gedumpt voelen. Hij roept op tot bezinning, maar vooral ook tot samenwerking en solidariteit. Deelname aan de ‘Mars voor de toekomst’ op zondag 111 november a.s. in Genk biedt volgens hem een uitgelezen kans om die solidariteit daadwerkelijk uit te drukken. “Als christenen zijn wij geroepen om onze verantwoordelijkheid in de samenleving op te nemen. Van harte nodig ik daarom de christenen uit onze parochies en gemeenschappen uit om – zo mogelijk – deel te nemen aan de ‘Mars voor de toekomst’ en om zich de problematiek die zich vandaag zo dwingend stelt in ieder geval ook aan te trekken. De persoonlijke nabijheid aan mensen die door de ontslagen getroffen zijn en de geestelijke ondersteuning van alle betrokkenen zijn hierbij essentieel. Solidariteit vraagt immers duurzaam engagement.”

De open brief van bisschop Hoogmartens is de afgelopen dagen via e-mail al ruim verspreid naar de verantwoordelijken van de Limburgse parochies, de medewerkers in de zorginstellingen, de directies en andere medewerkers van het Limburgs katholiek onderwijs, de sociale bewegingen, de religieuzen e.a. Hij wordt dit weekend ook voorgelezen in alle Limburgse parochiegemeenschappen. 

De integrale tekst van de brief van bisschop Hoogmartens 

De commentaren zijn gesloten.