24-10-12

Mgr Hoogmartens en Limburgse priesters solidair met getroffen werknemers

Web-ford-genk23rb3.jpeg

BRUSSEL (KerkNet) – Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, en 130 priesters – verzameld voor een ‘priesterdag’ in Sint-Truiden – hebben vanmorgen met ontzetting het nieuws vernomen van de drama’s die zich vandaag in de provincie Limburg voltrekken rond Ford Genk en de toeleveringsbedrijven, en rond Dow Chemical in Tessenderlo.

“Wij zijn ontzet en willen ons medeleven en onze solidariteit uitdrukken met de getroffen werknemers en hun gezinnen”, laten de bisschop en zijn priesters in een persbericht weten. “De economische logica van een maximale winst is niet de logica van het evangelie en valt niet samen met de logica van het kerkelijke sociale denken. Een bedrijf is het resultaat van de arbeid van velen. Het voortbestaan ervan is niet alleen een zaak van de directie en de aandeelhouders, maar van alle betrokkenen. Het eenzijdig opzeggen van het onlangs afgesloten sociale akkoord dat de toekomst verzekerde, is onaanvaardbaar en bijzonder kwetsend voor de werknemers.” 

“Wij doen een oproep tot de politieke en economische verantwoordelijken om de getroffenen opnieuw hoop en perspectief te bieden”, schrijven bisschop Hoogmartens en zijn priesters. “Wij nodigen in het bijzonder alle christenen uit om aandacht en zorg te hebben voor alle werknemers – en hun gezinnen – die slachtoffer zijn van een bedrijfssluiting, vandaag speciaal voor de werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven en van Dow Chemical in Tessenderlo. Getekend: Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, en de 130 verzamelde priesters van het bisdom Hasselt.”

De commentaren zijn gesloten.