24-10-12

Bisschoppensynode zet eindsprint in

papa.jpegROME (KerkNet/RadVat) – Op de bisschoppensynode over de nieuwe evangelisatie in Rome zijn een ontwerptekst met de voorstellen, de zogeheten 'Propositiones, en de slotboodschap aan de synodevaders voorgesteld. Die teksten worden nu in kleine groepen en in de voltallige vergadering besproken. Op basis daarvan stelt paus Benedictus XVI later een apostolische exhortatie op. 

Mgr. André-Joseph Léonard, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, zei dit weekend nog dat de synode over de nieuwe evangelisatie, die zondag a.s. wordt afgesloten, niet tot ingrijpende veranderingen zal leiden. Zij wil volgens hem vooral een ‘blijde boodschap’ voor de Kerk en voor de wereld brengen. Toch waren er op deze synode enkele opvallende vernieuwingen. De spreektijd van de synodevaders werd beperkt tot 5 minuten, om meer tijd vrij te maken voor debat en uitwisseling. Vooral tijdens het tweede deel van de synode kregen ook leken, onder meer verschillende vrouwen, een inbreng. Voor het eerst in de geschiedenis kon ook een echtpaar de synodevaders toespreken. Nooit eerder kon zo’n grote groep leken, ook van nieuwe bewegingen als Sant’Egidio en Focolare, als expert of waarnemer de synode volgen. 

Volgens kerkjurist Ed Peters, die als expert de synode volgt, worden daardoor ook andere accenten gelegd. “Het is natuurlijk logisch dat bisschoppen meer aandacht hebben voor kwesties zoals de vorming van priesters of de opleiding van catechisten.” Door de inbreng van de leken is er meer aandacht voor de bijdrage die zij kunnen leveren in de (nieuwe) evangelisatie.

De commentaren zijn gesloten.