17-10-12

Latijnse patriarch: 'Vanaf 2015 vieren wij samen Pasen'

Fouad Twal, patriarch, Jeruzalem, katholieken, ritus, Heilige Land, orthodoxen, Pasen, juliaanse kalender, paus, decreet, oecumene, gemengde huwelijken, gregoriaanse kalender, concilie van Nicea, Jordanië, Cyprus, Palestijnse Gebieden, heilige plaatsen, Bethlehem, Ottomaanse tijdBRUSSEL (KerkNet/Kipa-Apic) – Mgr. Fouad Twal, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, kondigt aan dat de katholieken van de Oosters-katholieke en de Latijnse ritus in het Heilige Land vanaf 2013 samen met de orthodoxen Pasen vieren en in 2015 volledig overstappen naar de juliaanse kalender. “Momenteel wordt een decreet uitgewerkt, dat daarna nog aan de paus moet worden voorgelegd”, zegt de Latijnse patriarch. 

“Dit is een concrete stap in de oecumene, waarmee gehoor wordt gegeven aan de vraag van onze gelovigen”, zegt patriarch Fouad Twal. “Ontelbare christelijke gezinnen in het Helige Land zijn ontstaan uit gemengde huwelijken van katholieken met orthodoxen of gelovigen van andere christelijke Kerken. Zij kunnen Pasen niet op dezelfde dag vieren, omdat katholieken de gregoriaanse en orthodoxen de juliaanse kalender volgen.” Dat is merkwaardig, want het concilie van Nicea bepaalde al in 325 dat Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente valt. Katholieken stapten in 1582 over naar de gregoriaanse kalender, waardoor de paasdatum voor alle christenen nog slechts uitzonderlijk samenvalt. 

Eerder werd een gelijkaardige maatregel ook al voor de Latijnse christenen in Jordanië, Cyprus en een groot deel van de Palestijnse gebieden ingevoerd. Voortaan geldt die terugkeer naar de juliaanse datum ook voor de Latijnse en Oosters-katholieken in heel het Heilige Land. Om de status quo en de regeling van een decreet uit de Ottomaanse tijd niet in het gedrang te brengen, blijft de oude regeling echter nog wel van kracht voor de heilige plaatsen in Jeruzalem en Betlehem.

De commentaren zijn gesloten.