16-10-12

Trappist uit Oostenrijk erkend als 8ste trappistenbier

stift_engelszell.jpeg

internationale vereniging trappist,ivtait,trappisten,bier,engelszell,oostenrijk,logo,abdij,vs,nederland,paters,bruine gregorius,blonde benno,kloosterbrouwerij,berkel-endschot,catsberg,frankrijk,chimay,keizer joseph iiBRUSSEL (KerkNet/HetNieuwsblad) – De Internationale Vereniging Trappist (IVT/AIT) heeft maandag zowel het blonde als donkere trappistenbier van Engelszell, de enige trappistenabdij in Oostenrijk, erkend. Dankzij die erkenning mag het bier voortaan officieel de naam ‘trappist’ en het bijhorende logo dragen. Volgens de IVT deden ook een abdij uit de VS en een uit Nederland een aanvraag voor de erkenning van hun trappist.

De paters van de abdij in het noorden van Oostenrijk brouwen sinds het voorjaar hun bruine Gregorius. Sinds vorige maand brengen zij ook de blonde Benno op de markt. Officiële internationale erkenning vereist dat het bier door de monniken zelf of onder hun toezicht binnen de muren van de kloosterbrouwerij of in de onmiddellijke nabijheid wordt gebrouwen. De opbrengst moet worden gebruikt voor het onderhoud van het klooster. Wat rest is bestemd voor liefdadigheidswerk. Volgens de Oostenrijkse trappisten is de opbrengst van hun bier bestemd voor de restauratie van de abdijgebouwen en de abdijkerk.

De trappisten van Engelszell willen jaarlijks 200.000 hectoliter bier produceren, in het bijzonder met het oog op de Amerikaanse markt waar trappistenbier momenteel bijzonder populair is. De trappist van Engelszell is het achtste trappistenbier wereldwijd. Met uitzondering van de trappist van de abdij van Berkel-Endschot in Nederland worden alle officieel erkende trappistenbieren in ons land gebrouwen. Ook de monniken van de abdij van Catsberg (Frankrijk) brengen sinds kort een bier op de markt, maar dat is niet officieel als ‘trappist’ erkend, omdat het in de abdij van Chimay wordt gebrouwen. 

Engelszell werd in 1293 gesticht. In 1295 vestigden er zich de eerste trappisten. In 1786 werd het klooster door keizer Joseph II opgeheven. Pas in 1925 vestigden zich opnieuw trappisten in Engelszell. 

http://www.stift-engelszell.at/

De commentaren zijn gesloten.