16-10-12

'Joannes Paulus I werd niet vermoord'

Joannes Paulus I, zaligverklaring, postulator, mgr. Dal Covolo, interview, Tgcome24, lachende paus, Albino Luciani, patriarch, Venetië, Paulus VI, pontificaat, geschiedenis, Enrico Dal Covolo, gezondheid, getuigenissen, medische documenten, positio, kardinalen, Angelo Amato, Congregatie voor de Heiligverklaringen, heroïsche deugdzaamheid, mirakelROME (KerkNet/Vatican Insider/CWN) – De postulator voor de zaligverklaring van paus Joannes Paulus I, mgr. Dal Covolo, zei maandag in een interview met de Italiaanse nieuwszender ‘Tgcom24’ dat nieuwe bewijzen nogmaals duidelijk aantonen dat de ‘lachende paus’ Albino Luciani niet werd vermoord. Luciani, die tot dan patriarch was van Venetië, volgde op 26 augustus 1978 als Joannes Paulus I de kort daarvoor overleden paus Paulus VI op. Nauwelijks 33 dagen later overleed hij. Daarmee werd zijn pontificaat een van de kortste uit de geschiedenis. Door zijn vroegtijdige dood vonden slechts vier algemene audiënties plaats. 

Sinds zijn overlijden is er een hardnekkige samenzweringstheorie die stelt dat Albino Luciani werd vergiftigd. Mgr. Enrico Dal Covolo bevestigde in het interview dat er bij het proces voor de zaligverklaring van Joannes Paulus I nieuwe gegevens zijn ontdekt over de gezondheidstoestand van de paus, dankzij het getuigenis van 167 mensen. “Die getuigenissen en medische documenten maken onomstotelijk duidelijk dat hij niet werd omgebracht, maar wel degelijk een natuurlijke dood is gestorven.” 

Op woensdag 17 oktober is het precies 100 jaar geleden dat Albino Luciani werd geboren. Bij die gelegenheid zal de postulator zijn 'positio' voor de zaligverklaring aan kardinaal Angelo Amato, de voorzitter van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, overhandigen. Na de erkenning van de heroïsche deugdzaamheid en het mirakel dat aan de tussenkomst van de ‘lachende paus’ word toegeschreven, kan Albino Luciani al op korte tijd worden zalig verklaard.


Foto : http://www.albino-luciani.com/

De commentaren zijn gesloten.