11-10-12

Paus opent Jaar van het Geloof

foto_1343907960.jpeg

ROME (KerkNet) – Paus Benedictus XVI heeft vanmorgen het ‘Jaar van het Geloof’ geopend. Dat moet een impuls geven aan de herontdekking van het geloof. In de eucharistieviering op het Sint-Pietersplein waarschuwde hij voor een “geestelijke woestijnvorming, waarbij mensen denken zonder God te kunnen leven”. Een processie van patriarchen, kardinalen, (aarts)bisschopen, en de andere synodevaders, samen met nog een dozijn nog levende concilievaders, door de bronzen deur van de Sint-Pietersbasiliek herdacht de indrukwekkende intredeprocessie van 11 oktober 1962, bij het begin van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Ook het centraal plaatsen van het ‘Woord van God’ verwees nadrukkelijk naar dat concilie, dat Joseph Ratzinger destijds als jonge priester en beloftevolle theoloog heeft bijgewoond.

Nieuwe evangelisatie

De paus legde in zijn homilie uit dat het ‘Jaar van het Geloof’ in het verlengde ligt van het pad dat de voorbije vijftig jaar werd ingeslagen. Hij verwees naar paus Paulus VI, die in 1967 – kort na het concilie – ook een ‘Jaar van het Geloof’ had uitgeroepen. “Jezus Christus is het centrum van het christelijke geloof. De christen gelooft dat God zich door hem heeft geopenbaard.” De paus spoorde aan tot de herontdekking van de echte geest van het Tweede Vaticaans Concilie, om de waarheid en de schoonheid van geloof in de moderne tijd te doen stralen. Die geest van dat concilie is vooral terug te vinden in de conciliedocumenten zelf. De paus had gelovigen gisteren al tijdens zijn wekelijkse audiëntie aangemoedigd de belangrijke documenten opnieuw te lezen en zich erin te verdiepen. "Een betere kennis van die documenten kan behoeden voor ontsporingen of een anachronistische nostalgie." Het stelt ons ook in staat de nieuwheid van dat concilie, in continuïteit met de traditie te ontdekken. “Het concilie heeft geen nieuwe geloofswaarheden afgekondigd en probeerde die al evenmin te vervangen. Het probeerde vooral bij te dragen tot een herleving van het geloof, in een veranderende wereld.” Dat is vandaag, meer nog dan toen, absoluut noodzakelijk.

Vaticanum II

De plechtigheid van vanmorgen stond bol van de verwijzingen naar het concilie van een halve eeuw geleden. De paus wil met zoveel aandacht voor Vaticanum II duidelijk maken dat die belangrijke historische gebeurtenis niet alleen moet worden herdacht, maar ook moet worden gevierd. Voorafgaand aan de plechtigheid werden fragmenten van de conciliedocumenten Sacrosanctum Concilium (Over de heilige liturgie), Lumen Gentium (Licht der volkeren), Dei Verbum (het Woord Gods) en Gaudium et Spes (Vreugde en hoop) aan de talrijk aanwezige gelovigen voorgelezen. Vanmorgen werd ook een ‘Boodschap aan het volk van God’ aan regeringsverantwoordelijken, wetenschappers, kunstenaars, vrouwen, arbeiders, armen, zieken, jongeren en catechisten overhandigd. 

17:44 Gepost door Wally in Actualiteit, Jaar van het Geloof | Permalink | Commentaren (0) | Tags: p | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.