06-10-12

Voormalige butler van de paus krijgt anderhalf jaar gevangenisstraf

1_0_627535.jpegROME (KerkNet/La Croix/RadVat) – Paolo Gabriele, de voormalige butler van de paus, werd zaterdag door een rechtbank van het Vaticaan veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Hij moet tevens de proceskosten betalen. De rechter baseerde zich op een regeling van paus Paulus VI, waardoor in bepaalde gevallen strafvermindering kan worden toegekend. Tegen Gabriele, die terecht stond voor heling van vertrouwelijke documenten, werd drie jaar geëist. 

Paolo Gabriele herhaalde zaterdag dat hij “uit liefde voor de paus en uit liefde voor de Kerk” heeft gehandeld. Voorlopig blijft hij onder huisarrest. Tijdens een persconferentie noemde pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, het waarschijnlijk dat de paus hem genade zal verlenen, al is onduidelijk wanneer dat zal gebeuren. De rechtszaak nam uiteindelijk slechts vier zittingen in beslag. 

Het proces was een première voor het Vaticaan, zowel wegens de grote aandacht van de media als het feit dat voor het eerst in de geschiedenis een groep journalisten de rechtszaak kon bijwonen. Maar volgens de Italiaanse Vaticanwatcher Marco Politi heeft het proces de verwachtingen niet vervuld. Vele journalisten hadden gehoopt dat het getuigenverhoor ook een blik zou werpen op de spanningen en machtsstrijd binnen de Romeinse curie en om de controle over de bank van het Vaticaan. 

Het populaire Italiaanse katholieke weekblad ‘Famiglia Cristiana’ schrijft anderzijds dat verschillende media probeerden om Paolo Gabriele als martelaar voor te stellen. Uiteindelijk werden ettelijke honderden documenten in zijn bezit teruggevonden, inclusief originele brieven waarop de paus had geschreven dat ze moesten worden vernietigd. Van sommige documenten blijft tot op heden onduidelijk hoe ze doorheen de jaren ooit in zijn bezit kwamen. Lucetta Scaraffia, een columnist van ‘L'Osservatore Romano’, noemt het proces in alle geval ‘uitzonderlijk’. “Dit proces kon slechts plaatsvinden omdat de paus zelf toestond om hieraan een dergelijke ruchtbaarheid te geven.”

De commentaren zijn gesloten.