06-10-12

Geloven, wat is dat eigenlijk ?

foto_1349191530.jpeg

BRUSSEL (KerkNet/KERK & leven) – De Franse uitgeverij Bayard, die wortelt in het engagement van de assumptionisten, heeft een goede naam te verdedigen op het vlak van toegankelijke catechetische boeken. Ze zijn bovendien geïllustreerd op een voor kinderen aantrekkelijke manier. Van dat meesterschap getuigt dit Geloven, wat is dat eigenlijk?, in het Nederlands uitgegeven door Adveniat. Ons lijkt het een van de meest geschikte boeken voor het Jaar van het Geloof dat we ons kunnen indenken.

Een collectief geeft antwoord op acht vragen over het geloof. Hoe is de wereld ontstaan? Waarom bestaat de mens? Wat is geloven? Wie is God? Waarom heeft niet iedereen hetzelfde geloof? Waarom bidden we? Bestaat de duivel? Wat komt er na de dood? Het boek, voor de leeftijd van acht tot drieëntwintig, is natuurlijk niet vrijblijvend.

„ Het nodigt je uit om over die vragen mee te denken en zo Jezus en het christelijke geloof beter te leren kennen. Als je dat doet, zul je, of je nu gelovig bent of niet, beter gaan begrijpen waarom miljoenen mensen christen zijn en in God geloven. En waarom ze een beetje anders tegen de e wereld aankijken.”

 

geloven-wat-is-dat-eigenlijk-anne-sophie-du-bouetiez-9789491042065-achterkant.jpegDe communicatie is uitgepuurd, zowel in woorden als in beelden. Soms is het speels, zoals wanneer de auteurs het hebben over duivels (zo weet je dat je het kwaad niet als een soort geitenman moet voorstellen), soms heel ernstig. Twee kinderen, Clemens en Simone, getuigen bijvoorbeeld openhartig over de dood van hun vader.

Goedgekozen citaten sluiten elk hoofdstukje af. Het zijn heuse parels. „Het geloof is een heel klein lichtje, dat eerst bijna onzichtbaar is en langzaam steeds helderder wordt”, zei Henri Huvelin, geestelijke vader van Charles de Foucauld. Dat geeft alle catechisten hoop. (eds)

Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen, Adveniat, Baarn, 2012, 140 blz., 18 euro, ISBN 978 94 9104 206 5.

Naar het mediacentrum

De commentaren zijn gesloten.