06-10-12

China: priesters en zusters krijgen van de staat les in socialisme

rogue-priest.gif

Mgr. Thaddeus Ma Daquin tijdens zijn bisschopswijding

 

BRUSSEL (KerkNet/CNS) – Volgens het Aziatische ‘UCA News’ zijn priesters en vrouwelijke religieuzen uit het Chinese bisdom Sjanghai gedwongen geworden om lessen in ‘socialisme’ te volgen. De maatregel wordt algemeen beschouwd als een sanctie voor het feit dat de nieuwe hulpbisschop van Sjanghai tijdens zijn wijding zich openlijk distantieerde van de door de overheid gecontroleerde Patriottische Vereniging. 

80 priesters en 80 vrouwelijke religieuzen volgden in verschillende groepen 12 uur les over hun plichten ten opzichte van het land, Chinese wetten en regels en het principe van een ‘onafhankelijke’ Kerk. Er werden hen ook enkele ‘elementaire’ basisinzichten bijgebracht over de relatie tussen Kerk en staat, de opvattingen van de Chinese communistische partij over religie en de socialistische waarden.

Hulpbisschop Thaddeus Ma Daqin (45), die voor commotie zorgde toen hij zich op 7 juli van de Patriottische Vereniging distantieerde, staat nog steeds onder huisarrest in het seminarie van Sheshan. Volgens een anonieme priester die de lessen moest bijwonen, werd over de dissidente bisschop met geen woord gerept.

De commentaren zijn gesloten.