04-10-12

Delegatie van bisdom Haarlem voor Sint-Bavofeest in Gent te gast

foto_1349272607.jpeg

Sint-Bavo 

Bron: Koen Vlaeminck/Kerknet

GENT (KerkNet) – Een delegatie uit het bisdom Haarlem-Amsterdam is zondag 7 oktober a.s. in de Sint-Baafskathedraal in Gent te gast. Daar wordt Sint-Bavo al sinds de dertiende eeuw gevierd. De Nederlandse delegatie wordt geleid door mgr. Jozef Punt, de bisschop van Haarlem-Amsterdam. De plechtigheid wordt voorgegaan door de Gentse bisschop Luc Van Looy, in concelebratie met bisschop Punt de Haarlemse en Gentse kathedrale kapittels. 

De contacten tussen het Vlaamse en het Nederlandse bisdom gaan terug tot in de zestiende eeuw, toen ook in Haarlem een kerk werd gewijd aan Sint-Bavo. Omdat Haarlem geen relikwie had van de heilige, werd contact gezocht met de Gentse Sint-Baafsabdij. De toenmalige abt Raphael de Mercatel, een zoon van Filips de Goede, gaf gehoor aan het verzoek. Meteen ontstonden ook goede vriendschapsbanden. Die werden nog versterkt toen zowel Gent als Haarlem in 1559 zetel werden van een nieuw bisdom. Volgens historische documenten vierden kanunniken uit Haarlem al in 1635 mee het patroonsfeest van Sint-Bavo in Gent. Later verwaterden de contacten en in de achttiende eeuw stopte de uitwisseling. 

In 1930 werd opnieuw aansluiting gezocht bij de traditie, naar aanleiding van de voltooiing van de nieuwe Sint-Baafs in Haarlem. De toenmalige bisschop van Gent, mgr. Coppieters, bracht persoonlijk een nieuwe relikwie van Sint-Bavo naar Haarlem. Onder impuls van zijn opvolger, mgr. Calewaert, werd beslist dat om de twee jaar bisschoppen van Gent en Haarlem met hun kapittels beurtelings in Gent en Haarlem het patroonsfeest van de heilige Bavo zouden vieren. Dit jaar is het de derde keer dat Gent gastheer is. Na de eucharistie van aanstaande zondag heeft nog een aperitiefconcert plaats op het Sint-Baafsplein door jachthoorngroepen uit België en Nederland. Bij die gelegenheid stellen ook de Belgische Vereniging van Vlaamse Valkeniers en Havikeniers en de Belgische Valkerij Federatie hun vereniging voor aan het grote publiek.

De commentaren zijn gesloten.