04-10-12

Benedictus XVI in voetsporen van Johannes XXIII naar Loreto

1_0_626845.jpegROME (KerkNet) – Paus Benedictus XVI heeft vanmorgen, in aanwezigheid van naar schatting 10.000 gelovigen een pontificale eucharistieviering opgedragen in Loreto, een van de bekendste Italiaanse bedevaartplaatsen die jaarlijks door ongeveer een miljoen pelgrims wordt bezocht. Daarmee trad hij nadrukkelijk in de voetsporen van paus Johannes XXIII, die het Mariaheiligdom vlakbij de Italiaanse kustplaats Ancona aan de Adriatische Zee, vijftig jaar eerder bezocht op de vooravond van het Tweede Vaticaans Concilie. Johannes XXIII smeekte toen de voorspraak af van Maria voor het welslagen van het concilie. Het bezoek was destijds meer dan symbolisch omdat het honderd jaar geleden was dat een paus de kleine stadstaat van het Vaticaan had verlaten. 

Paus Benedictus XVI smeekte vanmorgen de voorspraak af van Maria voor het welslagen van het ‘Jaar van het Geloof’ en de bisschoppensynode, die zondag begint. Hij werd verwelkomd door pater Mauro Johri, de overste van de minderbroeders-kapucijnen, en door priesters en kapucijnen die verbonden zijn aan het heiligdom en de erbij horende basiliek. Centraal in de basiliek bevindt zich het huis van de Heilige Familie, dat volgens de overlevering in 1294 vanuit Nazareth werd overgebracht en heropgebouwd. 

In zijn homilie herinnerde de paus aan het historische bezoek van paus Johannes XXIII op 4 oktober 1962. Hij herhaalde dat het ‘Jaar van het Geloof’, dat op 11 oktober begint, moet helpen om de kostbare schat van het geloof opnieuw onder de aandacht te brengen en te leren waarderen. “Zonder God verkiest de mens uiteindelijk egoïsme boven solidariteit en liefde, materiële dingen boven waarden, hebben boven zijn. Wij moeten ons terug naar God wenden opdat de mens opnieuw echt mens kan zijn. Met God is er zelfs in de moeilijkste crisismomenten altijd een horizon van hoop. De menswording maakt ons duidelijk dat wij nooit alleen zijn, dat God mens is geworden en ons altijd nabij is. Waar God is, is er altijd een thuis voor iedereen. Waar Christus is zijn wij niet langer vreemden, maar broeders en zusters.”

De commentaren zijn gesloten.