29-09-12

Massale belangstelling voor proces butler paus

Sua_Santita_His_Holiness_Gianluigi_Nuzzi_Credit_International_Journalism_Festival_CC_BY_SA_20_CNA_World_Catholic_News_5_18_12.jpeg

BRUSSEL (KerkNet) – Vandaag zaterdag is onder een overweldigende internationale belangstelling het proces gestart van Paolo Gabriele (46), de butler van de paus, ook wel het ‘Vatileaks’-proces genoemd omdat het volgens sommigen een blik zal werpen achter de interne machtsstrijd in de coulissen van het Vaticaan en wat er in de stadstaat administratief mank loopt. Vier journalisten – van AP, Reuters, AFP en een Italiaans persagentschap – mogen het proces volledig en van dichtbij volgen. Daarnaast krijgen telkens ook afwisselend vier andere journalisten de mogelijkheid om een deel van het proces te volgen. Zij worden geselecteerd uit een pool van journalisten, die vast geaccrediteerd zijn bij de persdienst van de Heilige Stoel in Rome. Voorlopig is niet voorzien dat fotografen of televisie toegang krijgen tot de aula van het Vaticaanse gerecht, al dringen media daar sterk op aan. Het proces voor een strafrechtbank van Vaticaanstad zorgt er, allicht voor de eerste keer, voor dat iemand, op basis van het concordaat tussen het Vaticaan en Italië, voor de Heilige Stoel wordt opgesloten in een Italiaanse gevangenis. 

Sinds het begin van dit jaar heeft de publicatie van vertrouwelijke documenten, eerst via de Italiaanse televisie en kranten en later ook via het boek ‘Sua Santità’ van de Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi, wereldwijd een golf van insinuaties en speculatie veroorzaakt. Volgens de een werden de documenten verspreid door een gefrustreerde enkeling, volgens de ander is er sprake van een regelrechte lastercampagne tegen de paus of jaloezie en machtsstrijd binnen het Vaticaan. Daarin zou de figuur van de staatssecretaris kardinaal Tarcisio Bertone, een vertrouweling van de paus, centraal staan. Op 23 mei werd Paolo Gabriele gearresteerd als verantwoordelijke voor het ontvreemden en verspreiden van de documenten. Later werd ook de informaticus Claudio Sciarpelletti van het staatssecretariaat aangeklaagd, al wordt hem slechts schending van het beroepsgeheim verweten. Voor Paolo Gabriele, die sinds 2006 als een van de weinigen een rechtstreekse toegang had tot de pauselijke vertrekken, ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Hij wordt aangeklaagd voor diefstal en riskeert een gevangenisstraf van vier jaar. In zijn privéwoning zijn stapels dozen met gekopieerde vertrouwelijke documenten teruggevonden, die eveneens in het boek van Nuzzi zijn gepubliceerd. Minder duidelijk is of hij ook kwaadwillig goud en een kostbaar boek heeft meegenomen. 

Het proces dat verschillende weken zal duren, moet duidelijk maken of de butler van de paus alleen heeft gehandeld. Paolo Gabriele zelf ontkent dat. Hij vertelde in een gesprek met de tv-zender ‘La 7’, die een centrale rol vervulde bij ‘Vatileaks’, dat hij nog een twintigtal medestanders heeft. Volgens sommige Italiaanse kranten zijn ook anderen uit de onmiddellijke omgeving van de paus betrokken bij het uitlekken van de documenten, maar dat wordt dan weer door pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vatcaan, met klem ontkend. Wellicht tracht de verdediging Gabriele, in weerwil van de overlast aan documenten die bij hem thuis zijn aangetroffen, als ‘onschuldig’ slachtoffer voor te stellen.

De commentaren zijn gesloten.