28-09-12

Procureur geeft toelichting bij burgerlijke rechtspraak in Vaticaanstad

1_0_625420.jpegROME (KerkNet/VIS) – De procureur van het Hof van Beroep, Giovanni Giacobbe, gaf aan een groep journalisten toelichting bij de werking van de burgerlijke rechtspraak in het Vaticaan. Hij deed dat in het vooruitzicht van het proces van Paolo Gabriele, de butler van de paus, die vanaf zaterdag voor diefstal moet terechtstaan. Ook een informaticus van het Staatssecretariaat moet zich voor de rechtbank verantwoorden. 

De procureur beklemtoont dat de rechters van dit proces geen enkele rechtstreekse band hebben met de katholieke Kerk. Die beschikt over eigen structuren, rechtbanken en regels voor de toepassing van het kerkelijke recht. “De burgerlijke rechters zijn volledig onafhankelijk en de paus kan geen rechtstreekse invloed uitoefenen op deze rechtbank.” Volgens Giovanni Giacobbe kan de paus in zijn hoedanigheid van staatshoofd echter wel gratie verlenen. “Hij had trouwens gevraagd dat deze zaak zou worden geklasseerd, wat uiteindelijk niet is gebeurd.” 

Volgens de procureur van het Hof van Beroep is het de eerste keer sinds de oprichting van Vaticaanstad dat er een dergelijke rechtszaak in het publiek plaatsheeft, al beklemtonen critici dat het aantal plaatsen beperkt is en fotografen en televisie geen toegang krijgen tot de rechtszaal. Een handvol journalisten, die bij het Vaticaan zijn geaccrediteerd, worden wel toegelaten. Tien jaar geleden stond wel al eens iemand voor drugsbezit terecht. De Turk Ali Agca, die paus Joannes Paulus II probeerde vermoorden, werd uitgeleverd aan Italië en verscheen voor een Italiaanse rechtbank.

Procureur Giovanni Giacobbe: “De bekentenissen van Paolo Gabriele volstaan niet omdat hij medeplichtigen kan hebben die hij probeert te beschermen en omdat hij een gevangenisstraf van vier jaar riskeert. Bovendien kunnen andere getuigen en diegenen die al werden ondervraagd komen getuigen. Het is niet uitgesloten dat de rechters de besluiten ontvangen van de commissie van kardinalen die door paus Benedictus XVI werd aangesteld, maar dat is voorlopig niet voorzien.”

De commentaren zijn gesloten.