27-09-12

Europese instellingen openen werkjaar met eucharistieviering in O-L-Vrouw ten Zavel

foto_1348663895.jpeg

Maronitisch aartbisschop Soueif, aartsbisschop Léonard en hulpbisschop Kockerols tijdens de viering in de Onze-Lieve-vrouw ten Zavelkerk in Brussel 

Bron: VdB

 

BRUSSEL (KerkNet/TS) – Mgr. André-Joseph Léonard, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, is dinsdagavond voorgegaan in een eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouw ten Zavelkerk in Brussel. Aanleiding was de opening van het nieuwe werkjaar van de Europese instellingen. De maronitische aartsbisschop Joseph Soueif van Cipro (Cyprus) en mgr. Jean Kockerols, hulpbisschop voor Brussel en ondervoorzitter van de COMECE (de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie) concelebreerden. De viering, die vooral werd bijgewoond door Europese ambtenaren en zij werd muzikaal opgeluisterd door het Nativitas-koor. Prominent aanwezig op de eerste rij was minister Steven Vanckere, federaal minister van Financiën.

In zijn homilie, in het Engels en het Frans, had mgr. Kockerols het over wat de burgers van Europa van elkaar kunnen en mogen verwachten. "Wij verwachten veel van Europa en van de Europese Unie. En terecht. Maar Europa verwacht ook een en ander van ons, katholieken. Het spreekt vanzelf dat wij, in goede en kwade dagen, de christelijke fundamenten van Europa niet mogen vergeten. En we moeten de christelijke inspiratie van de mensen, die na de oorlog de Europese landen probeerden te verenigen in een geest van vrede en verzoening, levendig houden. Het Europese project moet ten volle zijn ethische dimensie, die levensnoodzakelijk is, krijgen. Zonder ethiek is immers geen waarachtige politiek mogelijk. Maar dat volstaat niet. Christenen moeten volledig zichzelf zijn, ongeacht hun specifieke opdracht. Christen zijn impliceert een politiek engagement, in de breedste betekenis van het woord (…) Christen zijn in Europa en voor Europa dat is, in navolging van Jezus Christus, dienaars en wachters zijn, met een hart dat aandacht heeft voor alle mensen, dat goed van kwaad onderscheidt om zo het echte gezag te bevorderen: een gezag dat de andere laat groeien. Dat is alleen maar mogelijk als wij ons toevertrouwen aan Hem die in en met ons meer doet dan wij Hem durven te vragen.”

De commentaren zijn gesloten.