21-09-12

Oosters-Orthodoxe patriarchen op bezoek in Brugge

Orthodoxe kerkleiders vragen Europese steun voor christenen in het Midden-Oosten

foto_1348220149.jpegBRUSSEL (KerkNet/Orthobel) – Donderdag 20 september hebben de Oosters-orthodoxe patriarchen Theodoros II van Alexandrië en Theofilos IV van Jeruzalem, samen met aartsbisschop Chrysostomos II van Cyprus, de orthodoxe parochie van de HH. Konstantijn en Helena in Brugge bezocht. Ze waren vergezeld van hun secretarissen en bisschop Maximos van Evmenia, de hulpbisschop van metropoliet Panteleimon van België. Oikonomos Bernard Peckstadt van de HH. Konstantijn en Helena gaf hen korte uitleg over het ontstaan, de ontwikkeling en de zending van deze parochie. Hij onderstreepte daarbij het belang van het gebruik van de lokale taal. De hoge bezoekers waren verrast door de schoonheid van de Brugse orthodoxe kerk. Daarna begaf de delegatie met de Oosters-orthodoxe kerkleiders zich naar de basiliek van het Heilig Bloed in het centrum van Brugge. Ze werden er verwelkomd door E.H. Libert en kregen de gelegenheid om de relikwie van de Heilige Basilios de Grote, evenals deze van het Heilige Bloed te vereren. Na de middag bezochten zij nog de Onze-Lieve-Vrouwkerk (foto) met de het bekende Madonnabeeld van Michel Angelo.

Oproep tot EU

Het bezoek van de delegatie van de Oosters-orthodoxe kerkleiders vond plaats in de marge van hun ontmoeting met EU-verantwoordelijken in Brussel, onder wie Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. De delegatie overhandigde hen een verklaring over de situatie van de christenen in het Midden-Oosten. Ze verwijzen daarin naar de eeuwenoude, vreedzame aanwezigheid van christenen in de regio. De Oosters-orthodoxe kerkleiders klagen de opmars aan van radicale groepen aan. “Dagelijks zijn wij getuige van de aanvallen tegen christelijke gebedsplaatsen, de dood van onschuldigen, vandalisme tegen christelijke eigendommen, evenals de schendingen van de meest elementaire mensenrechten van christenen. Daardoor worden de christenen weggejaagd. Duizenden christenen moesten de bakermat van het christendom verlaten op zoek naar veiligheid, in verschillende delen van de wereld.” 

De Oosters-orthodoxe kerkleiders doen een beroep op de Europese Unie om zich in te zetten voor de godsdienstvrijheid en de vrijheid van eredienst in de regio van het Midden-Oosten. “Deze kerken en monumenten zijn werelderfgoed van de mensheid en zij zijn daarom eigendom van de mensheid als geheel.” Woensdag nog vertelde de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio tijdens zijn bezoek aan ons land dat alle christelijke kerken in de Syrische stad Homs werden vernield of geplunderd. 

“Als kerkleiders roepen wij alle religieuze en politieke leiders, samen met alle mensen van goede wil op om bij te dragen tot het vreedzame samenleven van de verschillende gemeenschappen in het Midden-Oosten. Wij bevestigen ons engagement voor vriendschappelijke en vreedzame relaties met alle gelovigen van de Abrahamistische godsdiensten. Als kerkleiders van het Midden-Oosten, Alexandrië, Antiochië, Jeruzalem en Cyprus herbevestigen wij onze steun voor alle inspanningen en initiatieven om de vrede en rust in Syrië te doen terugkeren.”

De commentaren zijn gesloten.