14-09-12

Paus brengt vredesboodschap naar Midden-Oosten

1_0_621119.jpegBRUSSEL (KerkNet) – Paus Benedictus XVI is vanmorgen vanuit Rome vertrokken naar Beiroet, voor een driedaags bezoek aan Libanon. Nog in de vooravond ondertekent hij in de Sint-Paulusbasiliek van Harissa het post-synodale document met de besluiten van de synode over het Midden-Oosten. 

De pausreis valt samen met de stormachtige evoluties van de voorbije maanden in landen als Egypte of Syrië. De gebeurtenissen in Syrië, die traditioneel ook een echo hebben in Libanon, dreigden de reis tot op het laatste moment op de helling te plaatsen, omdat werd gevreesd voor de veiligheid van paus Benedictus XVI. Toch benadrukken verantwoordelijken van het Vaticaan dat het afgelasten van dit pausbezoek nooit ernstig werd overwogen. 

Libanese gelovigen verwachten dat de paus hen een boodschap van liefde en mededogen brengt. Velen hopen ook dat hij een lans breekt voor mensenrechten en fundamentele vrijheden, zoals godsdienstvrijheid. De pausreis is een hart onder de riem voor de christenen in de regio en in het bijzonder voor de Maronitische Kerk die haar kracht en dynamiek wist te behouden, ondanks jarenlange burgeroorlog in eigen land en de onveiligheid in de hele regio.

Mgr. Zaidan, de organisator van het pausbezoek, beklemtoont de bijzondere rol van Libanon in de regio van het Midden-Oosten. Het land werd tot de jarenlange burgeroorlog het ‘Zwitserland van het Midden-Oosten’ genoemd. Toch is Libanon erin geslaagd om na de burgeroorlog de rust te doen terugkeren en om opnieuw een – zij het soms bijzonder broos – evenwicht tussen de verschillende fracties tot stand te brengen. Mgr. Zaidan: “De verschillende geloofs- en volksgroepen en christenen en moslims leven vreedzaam samen in Libanon.” Volgens hem is het land daarom een voorbeeld en een inspiratiebron voor de hele regio. Paus Benedictus XVI krijgt met dit bezoek de kans om, op nauwelijks honderd kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus, een boodschap van vrede te brengen in een regio waar de bevolking al te vaak onder angst en onveiligheid gebukt gaat.

De commentaren zijn gesloten.