13-09-12

Paus zal in Libanon oproepen tot samenwerking en godsdienstvrijheid

1_0_620699.jpeg

BRUSSEL (KerkNet/NCR) – Toen paus Joannes Paulus II in 1997 Libanon bezocht werd het land nog door Syrië bezet en werden Libanese christenen beschouwd als een bolwerk van verzet. De toenmalige maronitische patriarch Sfeir vergeleek de levensomstandigheden van Libanese christenen - 39% van de 4,1 miljoen inwoners van het land - met die van de Poolse katholieken onder de Sovjetbezetting. Ook de uitspraken van paus Joannes Paulus II lieten destijds niet aan duidelijkheid te wensen over: hij verwelkomde de oppositieleiders en sprak zijn steun uit voor het verlangen van de Libanese bevolking naar vrijheid, soevereiniteit en onafhankelijkheid.

Volgens de gezaghebbende Vaticanwatcher John Allen is de situatie vandaag heel anders. Libanese christenen zijn onderling verdeeld en in de plaats van patriarch Sfeir kwam de gematigde en pragmatische patriarch Berchera Boutros Rai, die zich vorig jaar nog uitsprak tegen een regimewissel in Syrië en voor stabiliteit in de regio. De maronitische bisschoppen waarschuwden de afgelopen maanden meermaals dat de burgeroorlog in het buurland Syrië ook het broze machtsevenwicht tussen de verschillende bevolkingsgroepen en gemeenschappen in Libanon zelf in gevaar dreigt te brengen. De slechte economische situatie van het land, dat noodgedwongen gastheer is voor vluchtelingen uit alle conflictlanden in de regio, dreigt die onderhuidse spanningen nog te versterken. 

Allen acht het tegen die achtergrond onwaarschijnlijk dat paus Benedictus XVI, die politiek en sociaal hoe dan ook al veel minder ‘bewogen’ is dan zijn voorganger paus Joannes Paulus II, sterke politieke uitspraken zal doen over de situatie in Syrië en andere conflictgebieden in de regio. Anderzijds brengt hij wel een boodschap van vrede en een oproep tot dialoog en samenwerking tussen christenen en moslims. Vooral de ontmoeting van zaterdag 15 september met islamitische leiders biedt de paus de kans om een positieve visie te geven over de manier waarop christenen en moslims kunnen samenwerken. De paus zal ongetwijfeld ook oproepen tot religieus pluralisme en godsdienstvrijheid, een thema dat hem bijzonder na aan het hart ligt.

De commentaren zijn gesloten.