12-09-12

Anderlecht viert 1000 jaar Sint Guido

foto_1347449127.jpeg

BRUSSEL (KerkNet) – Nog tot 18 september e.k. vieren de katholieke Kerk en de hele gemeente Anderlecht de duizendste verjaardag van de patroonheilige Sint-Guido. De Brabantse heilige overleed net duizend jaar geleden, op 12 september 1012. Met de millenniumviering en de ‘Tiendaagse van Sint-Guido’, van 9 tot 18 september, brengt de werkgroep voor de Sint-Guidoviering de solidariteit met de armen, het verlangen naar God en de pelgrimsstijl van deze eenvoudige Brabantse heilige opnieuw onder de aandacht. Mede ook door zijn ecologische zorg avant la lettre blijft hij volgens de werkgroep ook de mens van vandaag aanspreken. 

Guido van Anderlecht (ca. 950 - september 1012) groeide op als Vlaamse boerenzoon. Aanvankelijk was hij koster van de Onze-Lieve-Vrouwekapel in Laken, maar later werd hij koopman. Sint-Guido ondernam een pelgrimstocht naar Rome. Van daaruit zette hij zijn bedevaart voort naar Jeruzalem en terug naar Rome. Toen hij na zeven jaar ernstig ziek terugkeerde, overleed hij op 12 september in Anderlecht aan dysenterie. Volgens de overlevering gebeurden er al kort na zijn dood verschillende wonderen en genezingen bij zijn graf. Die droegen bij tot de populariteit van de Brabantse heilige. 

Het startschot voor de millenniumviering werd afgelopen zondag gegeven met een tweetalige eucharistieviering, die ook op VRT werd uitgezonden. Vanmiddag werd een gedenksteen van een plaatselijke artiest met de tekst ‘Sancto Guidoni Anderlechtensi 1012 –2012’ ingehuldigd. Zaterdag a.s. is er om 15 uur nog een historische evocatie van de processie met een 400-tal figuranten, waarin de belangrijkste passages uit het leven van de heilige worden uitgebeeld. Zondagmiddag wordt het manifest van de heilige Guido afgekondigd en vindt de traditionele dierenzegening plaats. Voor de gelegenheid werd ook een cantate voor Sint-Guido in neobarokstijl gecomponeerd door Damien Robert, die vanavond nog werd uitgevoerd door het Chorus Erasmus. De tiendaagse eindigt dinsdag a.s. met een tweetalige viering en de opening van de jaarmarkt.

De commentaren zijn gesloten.