05-09-12

Paus: 'Afrika moet continent van de hoop zijn'

1_0_618467.jpegBRUSSEL (KerkNet/RadVat) – Paus Benedictus XVI roept Afrikaanse christenen in een boodschap aan het Afrikaans Lekencongres in Yaoundé (Kameroen) op om van Afrika een continent van de hoop te maken. Hij verwijst naar de apostolische exhoratie ‘Africae mundus’ met de besluiten van de Afrika-synode waarin opgeroepen wordt tot een vernieuwde verkondiging in het Afrikaanse continent. Afrikaanse leken, die de opdracht hebben om de blijde boodschap uit te dragen, zijn daarbij onmisbaar. 

Het congres in Yaoundé moet de identiteit van de Afrikaanse leken versterken. In zijn boodschap aan de deelnemers verwijst de paus onder meer naar de armoede, het geweld, de corruptie, de uitbuiting van vrouwen en kinderen, het bijgeloof, het relativisme en nihilisme als belangrijke uitdagingen waarmee de Afrikaanse Kerk wordt geconfronteerd en die de traditionele Afrikaanse waarden bedreigen. Hij verwijst ook naar de vele conflicten in verschillende Afrikaanse landen die onoplosbaar lijken. Daartegenover staat de grote geestelijke rijkdom van Afrika: de kracht van de gezinnen, het delen, het enthousiasme om het geloof te beleven. Die kunnen de basis vormen voor een geestelijke en maatschappelijke vernieuwing. 


Tot slot roept de paus de Afrikaanse Kerk op tot een verdieping van het geloof. Congressen, zoals dit van 4 tot 9 september in Yaoundé of de komende synode in Rome over de nieuwe evangelisatie, kunnen daartoe een belangrijke bijdrage leveren.

De commentaren zijn gesloten.