04-09-12

Italiaanse journalist: 'Geen kardinalen betrokken bij Vatileaks'

Gianluigi Nuzzi, Italië, journalisten, Vatileaks, kardinalen, vertrouwelijke documenten, Vaticaan, Sua Santità - Le Carte Segrete di Benedetto XVI, paus, Benedictus XVI, Paolo Gabriele, butler, pers, Tarcisio Bertone, hervormingenBRUSSEL (KerkNet/CWN) – De Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi zegt dat hij van geen enkele kardinaal vertrouwelijke documenten heeft gekregen. Daarmee reageert hij op de berichten in Italiaanse media dat er een twintigtal personen betrokken zouden zijn bij het uitlekken van de vertrouwelijke documenten van het Vaticaan, onder wie mogelijkerwijze ook kardinalen. 

Nuzzi, die de documenten in zijn boek ‘Sua Santità - Le Carte Segrete di Benedetto XVI' (Zijne heiligheid - De geheime documenten van paus Benedcistus XVI) publiceerde, erkent impliciet wel dat hij ook nog van andere bronnen documenten heeft ontvangen. Maar hij noemt enkel Paolo Gabriele, de 'butler' van de paus, bij naam omdat die bekende dat hij vertrouwelijke stukken van de paus heeft gekopieerd en aan de pers heeft doorgespeeld. 

Nuzzi ontkent dat er sprake is van een complot tegen de paus of een andere verantwoordelijke van het Vaticaan (meer bepaald staatssecretaris kardinaal Tarcisio Bertone). Hij kondigt ook de publicatie van het ‘eerste en enige interview’ met Gabriele aan, dat eerder al werd afgenomen. Volgens Nuzzi streefde die met het doorspelen van de documenten slechts naar meer transparantie. Gabriele zou Nuzzi hebben verteld dat de paus ingrijpende hervormingen probeerde door te voeren, maar daarbij te veel weerstand ondervond. Daarop besloot Gabriele de documenten door te spelen.

De commentaren zijn gesloten.