24-08-12

Zuster Jeanne Devos steekt huishoudpersoneel hart onder de riem

OR_C_A_%20huishoudpersoneel%20en%20Jeanne.jpeg

Zuster Jeanne Devos tussen huispersoneel dat in ons land tewerkgesteld is 

Bron: OR.C.A.


BRUSSEL (KerkNet) – Zuster Jeanne Devos heeft afgelopen zondag kennis gemaakt met de OR.C.A.-werking voor huishoudpersoneel. Samen met OR.C.A, dat staat voor Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten, hoopt zij op een spoedige ratificatie door België van de conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voor huishoudpersoneel. “Meer dan een formele ratificatie moet het een inhoudelijk sterke en effectieve ratificatie worden, die alle problemen van het huishoudpersoneel aanpakt”, zegt zuster Jeanne. 

OR.C.A. organiseert al enkele jaren ontmoetingen voor huishoudpersoneel in Brussel. De werking bereikt vooral Filippijnse en Latijns-Amerikaanse huishoudsters. Sommigen hebben verblijfsdocumenten, anderen niet. Tijdens de ontmoetingen worden onder meer Franse lessen aangeboden, waarin ook aandacht wordt besteed aan de arbeidsrechten van werknemers. 

Uitbuiting

Zuster Jeanne Devos had zelf gevraagd de huishoudsters te ontmoeten. Tijdens het gesprek deelde zij ook haar ervaringen uit India. Aan de hand van hun ervaringen schetsten de huishoudsters een beeld van de Belgische realiteit. In beide landen zorgt afhankelijkheid van de werkgever ervoor dat werknemers heel wat uitbuiting moet verdragen. “In België zijn een groot en ongekend aantal huishoudsters aan de slag”, zegt Jan Knockaert van OR.C.A. “Hun tewerkstelling gaat vaak gepaard met uitbuiting en miskenning van arbeidsrechten. Bovendien is het onzichtbaar werk achter façades. Dat maakt controles moeilijk.” 

Ratificatie

De huidige Belgische wetgeving beschermt de arbeidsrechten van huishoudpersoneel amper. De ratificatie van de IAO-conventie voor huishoudpersoneel kan de huidige wetgeving bijsturen. Zuster Jeanne Devos: ”Het is goed dat de ratificatie snel zou gebeuren. Als het echter niks verandert aan de situatie van de huishoudsters in België, dan wordt het een gemiste kans. Zeker huishoudsters zonder wettig verblijf vormen een kwetsbare groep.”

De commentaren zijn gesloten.