23-08-12

Tertio over zaak Vangheluwe

Groene tertio.jpgBRUSSEL (KerkNet/Tertio) – In het weekblad ‘Tertio’ staat hoofdredacteur Geert De Kerpel deze week stil bij de nasleep van zaak-Vangheluwe. Hij wijst op de meer dan 1.800 mensen die zich in 2011 lieten uitschrijven uit de doopregisters in Vlaanderen en Brussel. Dat is drie keer zoveel als in 2009. "De ontmaskering, twee jaar geleden, van de vorige bisschop van Brugge als een dader van seksueel misbruik speelt daarbij uiteraard een sleutelrol”, schrijft De Kerpel. "Het is voor velen, zo geven ze zelf aan, een hoofdreden om niets meer met de kerk, soms ook met het christelijke geloof, te maken willen hebben.”

Hoezeer de zaak-Vangheluwe de gemoederen blijft beroeren, bleek volgens de Tertio-hoofdredactuer de afgelopen week: “Toen bekend geraakte dat een mogelijk tweede slachtoffer zich bij het gerecht heeft gemeld, gingen alle mediaregisters nog maar eens breed open. Het viel vooral op dat zonder enig voorbehoud de nieuwe klacht als een vaststaand feit werd aangenomen. Onze maatschappij geraakt fundamenteel uit koers, als zo losjes met haar basisbeginselen van de rechtsstaat kan worden omgesprongen.” Dat alles vergoelijkt volgens De Kerpel echter niet wat Roger Vangheluwe in april 2010 dan wel heeft bekend. Ook de wijze waarop hij daar in een interview een jaar later over sprak, blijft nazinderen.

“Intussen heerst bij de kerkelijke autoriteiten in Rome de stilte. Het laatste dat we uit die hoek vernamen, dateert al van veertien maanden geleden. Toen werd kort meegedeeld dat de voormalige kerkleider op last van de Congregatie voor de Geloofsleer België had verlaten en een spirituele en psychologische behandeling moest volgen. Is daarmee dan echt het allerlaatste woord gezegd? Zeker, kerkjuridisch is eveneens de verjaring ingetreden. Maar even correct is het dat de paus als opperste rechter van de rooms-katholieke Kerk altijd de mogelijkheid heeft in te grijpen. Dat wordt in deze uitzonderlijke zaak die zoveel deining blijft veroorzaken stilaan onvermijdelijk. Het is tijd dat Rome spreekt en Benedictus XVI de oud-bisschop voorgoed de uitoefening van zijn ambt ontneemt. Pas dan kan de loutering voor alle betrokkenen echt beginnen. Ook voor Roger Vangheluwe.”

17:34 Gepost door Wally in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.