17-08-12

Aartsbisdom Atlanta verkrijgt rechten van 'Gone with the Wind'

gwtwmovieposter1.jpeg

BRUSSEL (KerkNet/DFW Catholic/Katholiek Nieuwsblad) – Het Amerikaanse aartsbisdom Atlanta krijgt de rechten van Margaret Mitchells beroemde boek ‘Gone with the Wind’ (Gejaagd door de wind). De rechten vormen een onderdeel van een miljoenengift van het laatste naaste familielid van de schrijfster, Joseph Mitchell. Die overleed in oktober 2011 op 76-jarige leeftijd. Mitchell was een neef van Margaret Mitchell. Net als zijn broer Eugene erfde hij de helft van de rechten op het beroemde boek. De familie heeft een sterke katholieke traditie. 

Hoofdpersoon in ‘Gone with the Wind’ is Scarlett O'Hara, een vrijgevochten jonge vrouw. Het familie-epos speelt zich af tijdens periode vlak voor, tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog. Het boek werd in 1936 gepubliceerd. Drie jaar later waren 2 miljoen exemplaren ervan verkocht. Het boek won in 1937 de Pulitzer-prijs. In 1939 werden de filmrechten verkocht. De film van George Cukor won een Oscar en groeide uit tot filmklassieker. Van het boek worden tot op vandaag jaarlijks nog steeds duizenden exemplaren verkocht.

7,5 miljoen dollar uit de erfenis gaat naar het bouwfonds van de kathedraal. Anderhalf miljoen dollar gaat naar Catholic Charities Atlanta. Nog eens 2 miljoen dollar extra gaat naar een fonds waaruit ‘Catholic Charities’ later voor zijn liefdadigheidswerk middelen kan putten.

De commentaren zijn gesloten.