08-08-12

Afrikaanse kardinalen brengen hulde aan paus Paulus VI

foto_1344348044.jpegBRUSSEL (KerkNet/CISA) – Vijf Afrikaanse kardinalen hebben tijdens een internationale conferentie in Rome hulde gebracht aan paus Paulus VI wegens zijn voortrekkersrol bij de integratie van Afrika in de wereldkerk. 

Aartsbisschop John Onaiyekan van Abuja vestigde er de aandacht op dat deze paus al voor zijn pausverkiezing Afrika meermaals bezocht. “Eén van zijn eerste handelingen was de zaligverklaring van een groep Ugandese martelaars op het Sint-Pietersplein in Rome. In 1967 publiceerde hij ‘Africae Terrarum’, waarin hij de Afrikaanse Kerk aanspoorde tot trouw aan het christelijke geloof. Hij onderstreepte ook meermaals het belang van respect voor de Afrikaanse cultuur en bevolking, ook met betrekking tot de manier waarop het christelijke geloof er wordt beleefd. In 1969 bezocht hij Uganda bij de installatie van de SECAM, de Raad van Bisschoppenconferenties van Madagascar en Afrika. Paus Paulus VI was de eerste paus uit de moderne geschiedenis die Afrika bezocht.”

Aartsbisschop Gantin vulde aan dat paus Paulus VI de allereerste paus was die Afrikaanse geestelijken op topposten benoemde: “Hij spoorde de Afrikaanse Kerk ook aan om zelf missionair te worden.” Kardinaal Gantin reageerde fel op de beschuldiging dat Afrikaanse priesters naar Europa en Amerika komen om er meer geld te verdienen. “Dat zou een tragedie zijn. Dan zouden het geen missionarissen, maar huurlingen zijn.” Kardinaal John Njue zei dat kardinaal Montini al met de keuze van zijn pausnaam het belang had beklemtoond van de wereldwijde zending van de katholieke Kerk.

De commentaren zijn gesloten.