04-08-12

Albert De Vleeschauwer: katholiek politicus

foto_1343746825.jpeg

BRUSSEL (KerkNet/Kerk & leven) – De katholieke politicus Albert De Vleeschauwer (1897-1971) speelde een grote rol tijdens de oorlogsjaren 1940-1944, toen hij minister van Koloniën was. Als lid van de regering in ballingschap hield hij niet alleen Congo uit de handen van de Duitse bezetter, hij maakte dat de Congolese bodemschatten de geallieerden dienden. Het meest spraakmakende dossier uit zijn ambtsperiode was de verkoop van Belgisch uranium aan de Verenigde Staten, die er de eerste atoombom mee maakten.

De Vleeschauwer maakte deel uit van de vierkoppige Belgische regering in ballingschap. Historicus Bert Govaerts maakt in zijn biografie duidelijk dat het deze professor handelsrecht was, die in de zomer van 1940 in zijn eentje het land in de oorlog hield en het Belgisch regime redde, los van de figuur van koning Leopold III die – tegen de wens van de regering in – de wapens had neergelegd. Volgens Govaerts was de zomer van 1940 De Vleeschauwers politieke hoogtepunt.

Vreemd genoeg werd De Vleeschauwer tijdens de Koningskwestie in de periode 1945-1950 de politieke advocaat van Leopold II. En hij was minister van Binnenlandse Zaken toen in juli 1950 rijkswachters betogers neerschoten, een gebeurtenis die leidde tot het ontslag van de pas uit ballingschap teruggekeerde koning.

Uit Govaerts’ gedetailleerde biografie komt het beeld naar voren van een politiek ‘beest’, een geslepen vos die door zijn tijdgenoten werd beschuldigd van arrivisme. Govaerts gaat terug tot de origines van De Vleeschauwer, de zoon van een postbode uit Nederbrakel. De jongen mocht studeren bij de paters passionisten en trad ook in de congregatie in. Hij volgde priesterstudies in Nederland toen hij werd opgeroepen om te dienen aan het IJzerfront. Na de oorlog verliet hij evenwel het klooster. Op grond van zijn krijgsdienst mocht hij zich uitzonderlijk inschrijven aan de universiteit en na rechtenstudies meteen aan de slag gaan als advocaat, zonder de gebruikelijke stages. Via de Boerenbond en de katholieke universiteit werd hij al gauw kamerlid en minister. Zijn politieke carrière zou in mineur eindigen met een veroordeling wegens sjoemelen. 

Govaerts maakt ook korte metten met de veronderstelling van auteur-politicus Jean-Pierre Van Rossem dat De Vleeschauwer de opdrachtgever was van de moord op de communist Julien Lahaut in augustus 1950. (eds)

Bert Govaerts, Ik alleen! Albert De Vleeschauwer (1897-1971), Houtekiet, Antwerpen, 2012, 24,95 euro, ISBN 978 90 8924 209 9.

Naar het mediacentrum

De commentaren zijn gesloten.