02-08-12

Tienduizenden katholieken houden optocht in Kinshasa

BRUSSEL (KerkNet/Radio Okapi) – Duizenden katholieken hebben woensdag, op uitnodiging van de Congolese bisschoppen en onder een indrukwekkende beveiliging door de politie, een ‘mars van de hoop’ gehouden langs 14 parochies van Kinhasha. Het aantal deelnemers voor de mars in de straten van de hoofdstad lag ruim boven de verwachtingen. Volgens Congolese media namen 200.000 gelovigen deel aan de mars. 

De optocht was vooral gericht tegen de rebellen van M23, die in het oosten van Congo duizenden burgers op de vlucht hebben gejaagd. Deelnemers droegen borden mee met daarop de tekst: “Te veel doden. Stop de balkanisering van Congo!”. 

In de dekenij van Matongo werd samen gebeden voor de vrede, onder leiding van hulpbisschop Timothée Bodika van Kinhasha. In Kisangani, waar de mars door de plaatselijke gouverneur was verboden, lanceerden religieuze leiders een gemeenschappelijke oproep tot Rwanda om zich te bekeren en om de Congolezen opnieuw als broer of zuster te behandelen. Er werd ook een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om het geweld mee te stoppen en de burgeroorlog in de regio te beëindigen.

De commentaren zijn gesloten.