19-07-12

Kerkfabriek Sint-Baafskathedraal protesteert tegen VB-affiches

foto_1342686032.jpgGENT (KerkNet/Belga) – Het bestuur van de Gentse Sint-Baafskathedraal is alles behalve opgezet met de ‘Lam Gods’-verkiezingsaffiche van het Vlaamse Belang. Kanunnik Ludo Collin, rector van de kathedraal en lid van de kerkfabriek, heeft de (onbekende) initiatiefnemers met aandrang verzocht de affiches te verwijderen.


De professioneel ogende affiche laat een fragment zijn van het wereldberoemde ‘Lam Gods’-retabel van de broers Hubert en Jan van Eyck waarbij het lam zwart is geschilderd. Bovenaan staat het partijlogo van het Vlaams Belang met het adres van partijwebsite en onderaan prijkt de slagzin: 'Blijf van ons land!’. De affiches, waarop geen verantwoordelijke uitgever staat vermeld, doken niet alleen in de Gents binnenstad op, maar ook al in het Antwerpse. Ze zijn geplakt op informatieborden.

Belediging

"Wij protesteren heftig tegen het misbruik dat hier gemaakt wordt van en van de topstukken van ons kunstpatrimonium. Bovendien is het beledigend voor de katholieke geloofsgemeenschap”, zegt kanunnik Ludo Collin. Hij onderstreept dat aan de kerkfabriek van Sint-Baafs geen toelating is gevraagd om een afbeelding van het ‘Lam Gods’ te gebruiken. "Ik wil er ook op wijzen dat alle fotorechten op het ‘Lam Gods’ beheerd worden door Lukas, Art in Flanders vzw en dat ook deze instelling, die in volledig overleg werkt met de kerkfabriek van de kathedraal, niet op de hoogte was van het misbruik van een afbeelding van het ‘Lam Gods’ voor dit ontoelaatbaar gebruik. Wij vragen de initiatiefnemers met aandrang om de affiche te verwijderen en niet verder te verspreiden", aldus nog kanunnik Collin. 

Klacht VB

Het Vlaams Belang zelf beweert geen flauw idee te hebben wie achter de campagne zit, maar zal wel een klacht indienen. "Anders riskeren we te worden beboet wegens overlast", zegt Filip Dewinter. Het is ook niet duidelijk of de initiatiefnemer de partij wil steunen of ze juist te kijk wil zetten. Dewinter zelf vermoedt het laatste. "Volgens mij is de bewuste 'asielbedrieger' geportretteerd als zwart schaap dat door ons wordt geviseerd." 

De commentaren zijn gesloten.