19-07-12

Eerste ontmoeting tussen kardinaal Vingt-Trois en president Hollande


foto_1342705400.jpgBRUSSEL (KerkNet/LaCroix) – Afgelopen dinsdag was kardinaal André Vingt-Trois, aartsbisschop van Parijs en voorzitter van de bisschoppenconferentie van Frankrijk, te gast in het Elysée, de ambtswoning van het Franse staatshoofd, voor een eerste ontmoeting met de nieuwe Franse president François Hollande. Gespreksthema’s waren on meer de secularisatie, het homohuwelijk en palliatieve zorg en euthanasie. In een interview met de Franse krant ‘La Croix’ bleef de kardinaal discreet over het gesprek. Hij had de indruk dat de president zich "ontvankelijk" had getoond voor de standpunten van de Kerk.


Bezorgdheid

In de lijn van zijn persoonlijke proactieve stijl had kardinaal Andre Vingt-Trois eerder al laten weten uit te kijken naar een ‘goed gesprek’ met de nieuwe president François Hollande over alle vragen die de katholieke Kerk in Frankrijk zich stelt over de toekomst van de samenleving en die de katholieke wereld de nodige zorgen baren. Zoals daar zijn: het voorstel om het eerste artikel van de wet over de laïciteit uit 1905 in te schrijven in de Franse grondwet, het legaliseren van het homohuwelijk, een mogelijke uitbreiding van de ‘Leonetti’-wet (2005) die zowel therapeutische hardnekkigheid als euthanasie verbiedt e.a. President Hollande nam de uitnodiging aan en ontving de kardinaal afgelopen dinsdagmiddag in het Elysée. 


“We hebben in alle vrijheid van gedachten gewisseld over de algemene situatie", vatte de kardinaal het gesprek samen in het interview met La Croix. "We hadden het over specifieke onderwerpen, zoals de grondwettelijkheid van de wet uit 1905, maar ook over palliatieve zorg, omdat de president diezelfde morgen te gast was geweest in het ziekenhuis ‘Notre-Dame du Lac’ in Rueil-Malmaison (vlakbij Parijs), dat een van de pioniers is geweest in de uitbouw van de palliatieve zorg. Hij drukte zijn bewondering uit voor wat hij daar had gezien en hoe hij onder de indruk was gekomen van de densiteit van het leven in een dergelijke instelling.”

Homohuwelijk

In verband met de mogelijke plannen rond het homohuwelijk herinnerde kardinaal Vingt-Trois president Hollande aan het standpunt van de Kerk "dat het huwelijk geen manier is om de authenticiteit van de relatie tussen twee mensen die van elkaar houden te erkennen. Het is een sociale instelling die op de best mogelijke manier een goede opvoeding aan kinderen moet zien te garanderen. Instellingen moeten niet met elkaar verward worden."

‘Réceptif’

Kardinaal Vingt-Trois zei de indruk te hebben dat de president over al deze kwesties "ontvankelijk" leek voor de standpunten van de katholieke Kerk. "Hij rekent erop dat wij katholieken, net als de andere levensbeschouwingen – Joden, moslims, protestanten, orthodoxen, boeddhisten … - zeggen wat we denken en wat ons belangrijk lijkt voor de toekomst van het land." 
“De Kerk is geen partner van de regering, net zo min als de regering de partner van de Kerk is”, voegde de kardinaal er veelbetekenend aan toe. "De overheid heeft haar verantwoordelijkheid, de Kerk een andere.”

De commentaren zijn gesloten.