28-06-12

Kardinaal Schönborn strenger voor dissidente priesters

Christoph Schönborn, kardianlen, Oostenrijk, Wenen, bisschoppenconferentie, priestercelibaat, priesters, hervormingen, dissidente priesters, vrouwelijke priesters, ontslag, vicaris, deken, Helmut Schüller, vicaris-generaal, oproep tot ongehoorzaamheid, Europa, BelgiëBRUSSEL (KerkNet/CWN/CNS) – Kardinaal Christoph Schönborn, aartsbisschop van Wenen en voorzitter van de Oostenrijkse bisschoppenconferentie, verstrengt zijn houding ten aanzien van priesters die openlijk aandringen op verregaande hervormingen, zoals de afschaffing van het priestercelibaat of de wijding van vrouwelijke priesters. 


De kardinaal zei dinsdag dat priesters die de oproep vorig jaar ondertekenden en die bestuursfuncties bekleden, moeten kiezen: bijdraaien of hun ontslag aanbieden. Hij kondigt ook aan dat hij ondertekenaars niet zal benoemen op verantwoordelijke posten zoals die van vicaris of deken. De Oostenrijkse kardinaal kwam de afgelopen maanden zelf onder vuur te liggen omdat hij te lankmoedig zou zijn opgetreden tegen dissidente geestelijken. 

De Oostenrijkse priester Helmut Schüller, van 1995 tot 1999 vicaris-generaal van het aartsbisdom Wenen, lanceerde een jaar geleden een ‘Oproep tot ongehoorzaamheid’. Die oproep werd intussen door meer dan driehonderd Oostenrijkse priesters ondertekend en vond ook in andere Europese landen, onder meer in ons land, navolging.

De commentaren zijn gesloten.