24-06-12

Arvo Pärt, Creator Spiritus

estland, Arvo Pärt, componist, composities, cd, religieuze muziek, kamerkoor, a capella, Veni Creator, Wie der Hirsch schreit, Stabt Mater, polyfonie, Paul Hilier, muziek, Theater of Voices, Ars Nova Kopenhagen, NYYD Quartet, Christopher Bowers-Broadbent, orgel, Harmonia MundiBRUSSEL (KerkNet/Kerk&leven) – De Estse componist Arvo Pärt verwierf in goed dertig jaar enorme bekendheid. Veel van zijn composities spreken de hedendaagse mens sterk aan omdat ze klank geven aan verstilling. Overduidelijk wordt dit op de nieuwe cd met een bundeling van Pärts karakteristieke religieuze muziek voor kamerkoor a capella, hier en daar gelardeerd met een streepje instrumentaal.

Het Veni Creator bijvoorbeeld is niet ouder dan 2006 en Wie der Hirsch schreit componeerde Pärt het jaar daarop. Uit de vroegere werken koos Hillier het beklijvende Stabat Mater (1985) waarmee Pärt zich resoluut in continuïteit toonde met de grote polyfonisten uit het verleden en de dialoog met modernen niet schuwde. Dirigent Paul Hillier kent Pärt goed en zijn vertolkingen gelden als de toetssteen voor de uitvoeringspraktijk van diens composities. Hillier is evengoed thuis in het oude muziekrepertoire als in de verkenning van de nieuwste muziek.

Pärts muziek is in de ware zin van het woord religieus. Hij brengt je zonder dwang tot bedachtzaam luisteren en deelt je het gevoel mee dat je in een traditie staat die al eeuwen meegaat en in tegenstelling tot alle modieus gekwek de toekomst heeft. De kaft van deze unieke cd vertelt het eigenlijk visueel. Een kale kamer, badend in zacht halfduister, met een opengeschoven deur in de hoek die opent op, ja wat eigenlijk? En een hoog raam dat op de vloer een heldere zonnevlek nalaat. Een kamer die een cel zou kunnen zijn en een oord van treurnis, maar waarin door iets onverwachts, van buitenaf, het licht getransformeerd wordt tot een kleine wereld van hoop en warmte. (JC)

Arvo Pärt, Creator Spiritus, door Theatre of Voices, Ars Nova Kopenhagen en het NYYD Quartet met Christopher Bowers-Broadbent, (orgel) onder de leiding van Paul Hillier, 1 SACD, Harmonia mundi USA, HMU 807553, 22,50 euro.

Naar het mediacentrum

De commentaren zijn gesloten.