23-06-12

Overal Adam en Eva

foto_1340202528_thumb.jpgBRUSSEL (KerkNet/Kerk&leven) – Jodendom, christendom en islam hebben zowel gemeenschappelijke als heel verschillende geloofsinhouden. Wat de drie religies bijvoorbeeld bindt, is het verhaal van het eerste mensenpaar Adam en Eva. Vreemd genoeg inspireerde dat latere generaties tot bijkomende verhaalelementen. Wist u dat Adam oorspronkelijk zo groot was dat hij tot de hemel reikte? Daarop deed God hem in slaap om hem wat te verkleinen.

Literatuurwetenschapper Mineke Schipper gaat op zoek naar verhalen over Adam en Eva die in de drie tradities ontstonden en hoe de beeldende kunst tot op vandaag omgaat met dat eerste mensenpaar. De nadruk ligt veeleer op het interculturele dan het spirituele. Ze toont verschillende nuances en verklaart die, maar ook de gelijkenissen.

Het christendom ging in z’n interpretatie van het verhaal het meest negatief om met de verhaalelementen. Met dank aan kerkvader Augustinus. Op een oude prent deelt de vermaledijde Eva appels uit aan de argeloze mensen, hen daarmee veroordelend tot een breuk met God. Maar aan de andere kant staat Maria die uit haast dezelfde boom van goed en kwaad hosties plukt om ze aan de mensen als communie uit te delen. Wat kunnen we daaruit leren? (EDS)

Mineke Schipper, Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, christendom en islam, Bert Bakker, Amsterdam, 2012, 350 blz., 19,95 euro, ISBN 978 90 351 3645 8.

De commentaren zijn gesloten.