22-06-12

VS-bisschoppen lanceren 14-daagse voor de godsdienstvrijheid

timothy.dolan.jpgBRUSSEL (KerkNet/USCCBC/USA Today) – De katholieke bisschoppen in de VS hebben donderdag een veertien dagen durende campagne voor de bescherming van de godsdienstvrijheid gelanceerd. Ze vvinden de actie noodzakelijk omwille van het nieuwe gezondheidsbeleid van president Barack Obama. het is hen meer in het bijzonder te doen om de verplichting voor het verstrekkien van gratis anticonceptie. Obama hoopte met de aanpassing van het gezondheidsbeleid ervoor zorgen dat gezondheidszorg betaalbaar wordt voor iedereen. 


Zowat de helft van de 195 katholieke bisdommen in de VS organiseert in de loop van de komende twee weken manifestaties waar wordt voorgelezen uit de Amerikaanse grondwet. De bisschoppenconferentie verschaft het materiaal voor de campagne, inclusief een speciaal gebed om kracht en moed. Mgr. William Lori, aartsbisschop van Baltimore en voorzitter van de Interdiocesane Commissie voor Godsdienstvrijheid, gaf bij bij de lancering in Baltimore dat de campagne niet gemakkelijk wordt, “maar wij zullen niet falen”. 

Hoewel de campagne nationaal plaatsvindt en behoorlijk wat navolging kent, is er ook protest. Sommigen vinden dat de campagne, zo kort voor de presidentsverkiezingen, al te nadrukkelijk in de kaart speelt van de Republikeinse presidentskandidaten. Ook over de financiering en het kostenplaatje van de campagne bestaat verdeeldheid. Barry Lynn, directeur van ‘Americans United for Separation of Church and State’, bestempelde de campagne als een kerkelijke machtsgreep en een poging om zijn wil op te dringen aan de hele natie. 


De bisschoppen reageren dat zij alleen een clausule vragen die de gewetensvrijheid garandeert. Dat vereist slechts een kleine ingreep. Kardinaal Timothy Dolan, aartsbisschop van New York en voorzitter van de Amerikaanse bisschoppen, noemt het bovendien de plicht van katholieken om het menselijke leven te verdedigen. Intussen zijn drieënveertig katholieke organisaties, onder wie ook enkele bisdommen, een rechtszaak gestart tegen bepalingen van het gezondheidsbeleid die strijdig zijn met de Amerikaanse grondwet.

De commentaren zijn gesloten.