19-06-12

Wordt geboortekerk eerste erkende Palestijnse Werelderfgoed?

nativity bethlehem.jpgBRUSSEL (KerkNet) – De Palestijnse overheid hoopt op een erkenning van de Geboortekerk in Betlehem als werelderfgoed. De kerk en de omliggende pelgrimsroute wordt dan het eerste erkende culturele werelderfgoed in Palestina, dat pas sinds oktober 2011 is aanvaard als lid van de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO). 


Het comité voor het werelderfgoed van de UNESCO buigt zich op een bijeenkomst van 24 juni tot 6 juli a.s. in Sint-Petersburg (Rusland) over 36 erkenningaanvragen uit de hele wereld. Volgens Susan Williams, de woordvoerster van de Unesco, valt vooraf onmogelijk te voorspellen of de Geboortekerk ook daadwerkelijk wordt erkend. De VS en Israël hebben zich steeds fel verzet tegen het Palestijns lidmaatschap van de UNESCO en de andere organisaties van de Verenigde Naties. 

De Palestijnse overheid hoopt dat de erkenning een belangrijke impuls kan geven aan het toerisme. Elk jaar bezoeken 2 miljoen mensen Betlehem. Maar de pelgrims en toeristen blijven veelal slechts enkele uren en overnachten er niet. De Palestijnse overheid hoopt dat de erkenning als werelderfgoed meer prestige meebrengt. Het kan bezoekers aansporen om ook de rest van de stad Betlehem te ontdekken en er te overnachten. Volgens Nada Atrash, een Palestijnse architecte van het Centrum voor het Behoud van het Cultureel Erfgoed, betekent een opname van de Geboortekerk op de lijst van werelderfgoed ook een erkenning van de Palestijnse inspanningen voor het behoud van het culturele en natuurlijke erfgoed. 

De commentaren zijn gesloten.