19-06-12

Nieuwe evangelisatie is taak van hele kerkgemeenschap

nieuwe evangelisatie, kerk, instrumentum laboris, synode, bisschoppen, rome, vaticaan, concilie, vaticaan ii, andre-joseph leonard, mechelen brussel, jozef de kesel, brugge, evangelie, verkondiging, sultuur, sociaal, evangelie, cultuur, sociaal, economie, politiek, crisis, technologieROME (KerkNet/RadVat) – In Rome is vandaag het Instrumentum laboris, het werkdocument, voorgesteld van de bisschoppensynode over de nieuwe evangelisatie die van 7 tot 28 oktober a.s. in Rome wordt gehouden. De synode valt niet toevallig samen met de 50ste verjaardag van de start van het Tweede Vaticaans Concilie. Ons land wordt op de bisschoppensynode vertegenwoordigd door aartsbisschop André-Joseph Léonard van Mechelen-Brussel en bisschop Jozef De Kesel van Brugge.


Het werkdocument onderstreept het belang van de nieuwe evangelisatie en noemt die een taak voor de hele kerkgemeenschap. Er wordt opgeroepen tot een vernieuwing van de Kerk en beklemtoond dat een nieuwe taal nodig is om het evangelie te verkondigen. Het gaat echter niet om een nieuw evangelie, maar het komt erop aan duidelijk te maken dat het christendom een antwoord kan bieden op de culturele, sociale, economische en politieke noden van de mens van vandaag. Het document vraagt aandacht voor fenomenen als migratie, secularisering en de wereldwijde economische crisis, maar ook de grenzen en mogelijkheden van de economische en technologische vooruitgang.

Aartsbisschop Nikola Eterović, de secretaris van de bisschoppensynode, onderstreepte bij de voorstelling van het werkdocument dat er een nieuwe taal en manier moet worden gevonden om het evangelie vandaag te verkondigen. Hij rekent daarvoor onder meer op de moderne technologische hulpmiddelen. Volgens hem moet bij de nieuwe evangelisatie de aandacht vooral ook uitgaan naar wie is gedoopt, maar zich later van de Kerk heeft verwijderd. Hij hoopt dat de synode kan leiden tot “een nieuwe Pinksteren voor Kerk en samenleving”.

De commentaren zijn gesloten.