19-06-12

75.000 gelovigen woonden slotviering Internationaal Liturgisch Congres in Dublin bij75.000 gelovigen woonden slotviering Internationaal Liturgisch Congres in Dublin bij

eucharistic.congress.dublin.JPGBRUSSEL (KerkNetICN/IrishIndependent) – Naar schatting 75.000 gelovigen hebben zondag de slotviering bijgewoond van het Eucharistische Congres in Croke Park in Dublin (Ierland). De viering, die bijna vier uur duurde en die ook live op de Ierse televisie RTE was te volgen, werd muzikaal opgeluisterd door onder meer The Priests en de sopraan Celine Byrne. De Canadese kardinaal Marc Ouellet, leidde de plechtigheid. Hij vertegenwoordigde de paus, die op het einde in een acht minuten durende videoboodschap de hoop uitsprak dat het congres zou bijdragen tot de vernieuwing van de Ierse katholieke Kerk. 


Kardinaal Marc Ouellet, de prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen die de paus vertegenwoordigde, startte zijn homilie met een hartelijke verwelkoming van de Ierse president en andere prominenten. Hij bracht ook een speciale groet aan aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin. 

Paus Benedictus XVI verwees in zijn videoboodschap naar het Tweede Vaticaans Concilie, dat gelovigen probeerde aan te sporen tot een volledige en actieve deelname aan het eucharistische offer. Maar die werd daarna al te vaak als uiterlijke praktijk nagestreefd. De liturgische hervorming die door het concilie werd nagestreefd is deels geslaagd, maar ging ook gepaard met verkeerde interpretaties en onregelmatigheden. De paus spaarde zijn kritiek niet op de priesters en religieuzen, die door hun misbruik van minderjarigen de geloofwaardigheid van de boodschap van de katholieke Kerk hebben aangetast. Hij stimuleerde de aanwezigen om hun geloof als een sterke persoonlijke vriendschap met Christus te beleven.

De plechtigheid van zondag bekroonde een week met honderden voordrachten, debatten, getuigenissen, vieringen, ontmoeting, concerten en andere activiteiten, die dagelijks door een 20.000 tal mensen uit binnen- en buitenland werden bijgewoond. In totaal waren er de voorbije week 223 sprekers uit binnen- en buitenland te gast. Het volgende Eucharistische Congres heeft in 2016 in de Filipijnse stad Cebu plaats.

De commentaren zijn gesloten.