08-05-12

Religieuze eretitels voor nieuwe Franse president

angelo roncalli, johannes xxiii, paolo marella, consistorie, kardinalen, paus, politiek, frankrijk, presidentsverkiezing, andorra, erekanunnik, basiliek, sint-jan van lateranen, rome, geschiedenis, lodewijk xi, hendrik tv, embrun, saint-jean-de-maurienne, notre-dame de clery, orleans, saint-hilaire, poitiers, saint-juliens, le mans, saint-martin, tours, saint-maurice, angers, saint-jean, lyon, saint-etienne, cahors, saint-germain des pres, parijsBRUSSEL (KerkNet/LaCroix) – Volgens de krant ‘La Croix’ ontvangt de nieuwe Franse president François Hollande dankzij zijn presidentsverkiezing een serie eretitels, zoals co-prins van Andorra. De belangrijkste religieuze titel is die van erekanunnik van de Basiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome. Die titel gaat terug tot de Franse koning Louis XI, die de titel in 1482 kreeg als beschermer van het geloof. De traditie werd in 1604 in ere hersteld toen Henri IV het protestantisme afzwoer en aan de basiliek het benedictijnenklooster van Clairac (Lot-et-Garonne) schonk, evenals alle inkomsten van dat klooster. Daarna raakte de traditie beetje bij beetje in de vergetelheid. Sinds 1957 wordt de titel systematisch toegekend aan alle Franse staatshoofden. 


De Franse president kan eveneens de titel opeisen van protodeken van de kathedraal van Embrun (Hautes-Alpes), van eredeken van Saint-Jean-de-Maurienne (Savoie) en protodeken van de basiliek van Notre-Dame de Cléry (nabij Orléans). Als geestelijke erfgenaam van de Franse koning worden de Franse presidenten ook automatisch eredeken van Saint-Hilaire in Poitiers, Saint-Julien in Mans, Saint-Martin in Tours, Saint-Maurice d’Angers, Saint-Jean in Lyon, Saint-Étienne in Cahors en Saint-Germain des Prés in Parijs. 

Theoretisch mag de Franse president bovendien ook nog de kardinaalshoed overhandigen aan de pauselijke nuntius in Parijs, indien die tot kardinaal worden gecreëerd. Dat gebeurde al eens in 1953 (kardinaal Angelo Roncalli, later verkozen tot paus Johannes XIII) en in 1959 (kardinaal Paolo Marella). Tegenwoordig gebeurt die kardinaalscreatie echter tijdens een consistorie met de paus.

De commentaren zijn gesloten.