04-05-12

Brussel: Colloquium over Olivier Messiaen

foto_1336068321.jpegBRUSSEL (KerkNet/Zenit) – Nog tot morgen zaterdag 5 mei loopt in Brussel een drie dagen durend colloquium over de Franse componist en organist Olivier Messiaen, onder de titel: ‘Messiaen. De kracht van een boodschap’. Het colloquium van de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, met steun van de Franse ambassade, gaat gepaard met recitals en concerten. Messiaen overleed twintig jaar geleden. Hij maakte nooit een geheim van zijn katholieke geloof. De Franse componist, die vooral bekend werd door zijn orgelmuziek, wordt beschouwd als een van de invloedrijkste componisten van de twintigste eeuw. 


Op het colloquium buigen de deelnemers zich over Messiaens indrukwekkende oeuvre. Maar er wordt ook nagegaan waarom zijn boodschap zo krachtig was en blijft. Pascal Ide, doctor in de theologie en filosofie, geeft toelichting over het belang van het geloof in het leven van Messiaen.

Dr. Ide:

“Olivier Messiaen was een persoon vol paradoxen. Enerzijds was hij sterk geworteld in de traditie, anderzijds had hij een elan van moderniteit, met een blik op de toekomst en een stijl die men al na enkele seconden herkent. Ondanks die eigen stijl werd hij sterk beïnvloed door de traditie en ademt zijn oeuvre een grote liefde uit voor de muziek die al vóór hem bestond.”

Pascal Ide verwijst naar de verworteling van Messiaen in de traditie en zijn grote liefde voor het Gregoriaans. 

Het colloquium in Brussel besteedt ook bijzondere aandacht aan de gewijde muziek van Olivier Messiaen. Pascal Ide geeft daarover een provocerende lezing, waarin de vraag wordt gesteld of wij Messiaen niet als een theoloog moeten bestempelen. Aansluitend bij die lezing is er nog een concert van Claude Ledoux.

Naar het programma van het colloquium

De commentaren zijn gesloten.