24-04-12

Mgr. Léonard looft Benedictus XVI als originele denker

leonard.jpgBRUSSEL (KerkNet) – Mgr. André-Joseph Léonard, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, stond zaterdag in zijn homilie in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel stil bij de zevende verjaardag van het pontificaat van paus Benedictus XVI. Hij kreeg, onder meer als lid van de Internationale Theologische Commissie, de kans om de paus als denker en als gelovige beter te leren kennen. “Wat mij opvalt bij onze paus Benedictus is dat hij ons altijd, in zijn homilieën, in zijn catecheses of in zijn encyclieken en boeken terugbrengt tot de kern van het geloof. Toen ik hem in de jaren 1987 tot 1991 van dichtbij leerde kennen in het kader van de Internationale Theologische Commissie, was ik al sterk onder de indruk van zijn verbazingwekkende bekwaamheid om het theologische debat voortdurend te focussen op het hart van de openbaring die Christus zelf is”, getuigde mgr. Léonard. 


“Wat mij toen al opviel in zijn discours was het samenvloeien in zijn denken van drie dimensies die elkaar zeldzaam vervoegen bij dezelfde theoloog, namelijk de speculatieve kracht, het voortdurende verwijzen naar de Schrift en de kerkvaders en de diepe kennis van de kerkgeschiedenis, de concilies en de theologie. Zonder zijn brede cultuur te vergeten (…) Ondanks de pretentieloze presentatie van zijn gedachten, was er in elk van zijn toespraken een goudklomp te vinden, een verrassende vondst die ons overgelukkig maakte, in volmaakte overeenstemming met de traditie van de Kerk en tegelijkertijd zeer origineel.”

“Wat mij eveneens treft in zijn denken, is de kunst van het contrast, de harmonische combinatie van elkaar aanvullende dimensies, die in spanning staan met elkaar. Zijn denken heeft veel aandacht voor de geschiedenis en zijn evoluties, maar het is tegelijk gekenmerkt door de allergie voor elk relativisme en de voortdurende bekommernis om het universele. In zijn denken is hij steeds op de uniciteit van Christus gericht, maar hij laat zich tevens inspireren door de grote religieuze en filosofische traditie van de mensheid. Zijn denken verwijlt voortdurend bij de figuur van de vernederde en verheerlijkte Christus, die gekruisigd en verrezen is. Het feit dat de wereld door een totale mislukking werd gered die in verheerlijking is uitgemond is een drijvende kracht van zijn denken en handelen.”

De integrale tekst (in het Nederlands en het Frans) van de homilie is na te lezen via onderstaande link.

Naar de integrale tekst van de homilie van mgr. André-Joseph Léonard

De commentaren zijn gesloten.