21-04-12

Hoevenzavel (Limburg): Italiaanse kerk viert 50ste verjaardag

hoevenzavel.italiaanse.kerk.jpegBRUSSEL (KerkNet) – De Italiaanse kerk van Hoevenzavel, de enige Italiaanse kerk in Limburg, viert vanaf vandaag een week lang zijn vijftigste verjaardag. Dat schrijft ‘Het Belang van Limburg’. Het kerkgebouw werd destijds eigenhandig door Italiaanse mijnwerkers opgetrokken. 


De meeste Italianen kwamen in de regio terecht dankzij het ‘kolenaakkoord’ van 1947 tussen België en Italië. Daardoor kwamen vele Italianen naar de Limburgse mijnen afgezakt. In het begin van de jaren 1950 was de gemeenschap groot genoeg voor een eigen kerkgebouw. Aanvankelijk vond de gemeenschap onderdak in de cafetaria van een voetbalclub. In 1958 gaf de toenmalige bisschop van Luik toestemming voor de oprichting van de ‘Missione Cattolica’, de katholieke missie. Datzelfde jaar werd de bouw van de kerk gestart, dankzij een goedkope lening bij brouwerij Cristal Alken. Ook de Italiaanse gezinnen zelf bekostigden mee de kerk, die door de mijnwerkers zelf werd gebouwd. Naast de kerk kwam ook een ruimte voor culturele feesten en activiteiten en er werden zelfs lokalen voor taallessen gebouwd. 

De sluiting van de mijnen had nauwelijks invloed op de participatie van de gelovigen. Tot op vandaag wordt de kerk nog steeds druk bezocht. Tegenwoordig maken ook de Portugese, Spaanse en Sloveense gemeenschap gebruik van het kerkgebouw. De Italiaanse priester Don Gregorio, die enkele jaren geleden in Genk aankwam, zegt dat hij kan rekenen op een hechte en grote gemeenschap, die zo nodig de handen uit de mouwen kan steken. Zo staat de gemeenschap zelf in voor het onderhoud en de reparaties en onlangs werd de kerk ook volledig door parochianen geverfd. De feestweek wordt zaterdagmorgen ingezet met een petanquetornooi. Zij eindigt volgend weekend met een avond met muziek en theater.

De commentaren zijn gesloten.