20-04-12

Caritas International roept op tot steun voor de Sahel

niger,tsjaad,burkina faso,senegal,hongersnood,voedselonzekerheid,caritas international,sahel,belgie,johanna vanraesBRUSSEL (KerkNet) – Caritas International, de Belgische tak van het internationale Caritasnetwerk, lanceerde donderdag een oproep tot steun voor de Sahel. Communicatieverantwoordelijke Johanna Vanraes:

“Twaalf miljoen mensen in de Sahel-zone worden geconfronteerd met grote voedselonzekerheid. Elf miljoen kinderen riskeren ernstige ondervoeding. Het wereldwijde Caritasnetwerk werkt met man en macht om de getroffen bevolking in Niger, Mali, Tsjaad, Burkina Faso en Senegal de middelen te geven om het ergste te voorkomen. Caritas International, al jaren actief in Niger, neemt samen met zijn partners extra maatregelen opdat de huidige situatie - 1 op 3 personen heeft niet genoeg te eten - niet nog erger wordt.”


Indien niet snel wordt gehandeld dreigt een drama in de regio door de opeenvolgende droogteperiodes, slechte oogsten, prijsschommelingen en onveiligheid. De regio is bovendien een van de armste ter wereld. Jaarlijks sterven 200.000 kinderen van honger en armoede. Johanna Vanraes: “Duizenden families hebben vandaag geen voedselvoorraad meer, terwijl dat in de regel voor deze regio pas tussen juli en oktober het geval is, in afwachting van de nieuwe oogst.”


Caritas International en zijn partners lanceerden een noodplan voor Niger dat loopt tot september 2013, met ondersteuning van graanbanken, cash-for-work, verdeling van zaaigoed, landbouwproductiemiddelen en veevoeder. In Niger zijn 5,5 miljoen mensen, 35% van de bevolking, voedselonzeker. In Mali zijn er dat 3 miljoen, in Burkina Faso 1,7 miljoen. “De situatie kan van vandaag op morgen een catastrofe worden”, zegt Marc Somers van het departement Internationale Samenwerking. “Het is dus erg belangrijk om waakzaam te zijn voor alle indicatoren die op een hongersnood wijzen en het nodige te doen om te verhinderen dat de situatie uit de hand loopt.”

Het Caritasnetwerk focust op toegang tot voedsel voor de meeste kwetsbare groepen, in het bijzonder kinderen. Communicatieverantwoordelijke Vanraes: “Caritas helpt ook de talrijke vluchtelingen en verplaatste personen in de regio met voedsel, basisgoederen en toegang tot water. Het gezamenlijke budget voor al onze interventies bedraagt momenteel 8.544.480 euro. Hiermee bestrijden we de crisis in Niger, Mali, Burkina Faso en in Senegal en binnenkort ook in andere landen van de Sahel.”

Elke gift is welkom (fiscaal attest vanaf 40 euro) op rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met vermelding: ‘Sahel’ en online op www.caritas-int.be

De commentaren zijn gesloten.