19-04-12

Antwerpse Kerk stimuleert dialoog tussen Kerk en kunst

brussel, paus, benedictus xvi, dialoog, kerk, kunst, antwerpen, sint-andrieskerk, schilderij, kunstenaar, alain senez, ann demeulemeester, maria, rudi mannaerts, historicus, pastoor, heiligen, franciscus van sales, patroon, journalisten, pers, bezinning, media, ANTWERPEN (KerkNet) – Paus Benedictus XVI heeft de voorbije twee jaar al meermaals opgeroepen tot een dialoog van de katholieke Kerk met de wereld van de kunst. De Antwerpse Sint-Andrieskerk neemt die oproep alvast ter harte. Gisteren werd er het schilderij ‘Wat is waarheid?’ van de Brusselse kunstenaar Alain Senez voorgesteld. In 2001 ontwierp Ann Demeulemeester ook al een hedendaags kleed voor het Mariabeeld. Rudi Mannaerts, pastoor van de Sint-Andrieskerk en historiccus, zegt dat de plannen voor het kunstwerk al voor de oproep van de paus vorm kregen. “Maar die oproep is natuurlijk een mooie bevestiging. Dit project kreeg in 2002 een aanzet door de vondst in de kerkkelder van een heiligenbeeld van St.-Franciscus van Sales (1567-1622), sinds 1923 de patroon van journalisten en de pers. Dat beeld wordt na de restauratie opnieuw in de kerk geplaatst, boven dit schilderij van Senez. Het beeld van St.-Franciscus van Sales was het uitgangspunt voor de bezinning over de media in de Sint-Andrieskerk.”


“Als wij naar kunstwerken kijken, mogen we niet vergeten dat er een lang ontwikkelingsproces aan voorafging. Ook bij het beeld van St.-Franciscus moest de tijd rijpen. Bij toeval kwam dankzij de galerijhouders van MARU een ontmoeting tot stand met het werk van de schilder Alain Senez. Hij is een Belgische kunstenaar met een heel hedendaagse, en tegelijk heel verrassende en scherpzinnige stijl. ‘Wat is waarheid’ heeft een hyperrealistische weergave van licht.”

“Dit schilderij heeft net als zijn andere kunstwerken een sterk symbolische inhoud. Voor diegenen die hopen op een mooi, fraai, zonnig landschap met vele bloemetjes is het natuurlijk niet wat zij verwachten. Het confronteert je en dwingt om werkelijk stil te staan en doorheen het opzet, maar ook om door de details die pas langzaam de aandacht trekken het schilderij te begrijpen. Als leidraad fungeert Franciscus van Sales. De ware Franciscus staat rechts achteraan in het volle licht. Doorheen alle impressies, doorheen al die indrukken blijven wij de vraag stellen: waar zit nu de ware François de Sales?”

De commentaren zijn gesloten.