18-04-12

Kathedraalorgel van Antwerpen wordt gerestaureerd

kathedraal.antwerpen.jpegANTWERPEN (KerkNet) – Het Schyvenorgel van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, het grootste kerkorgel van ons land, wordt vanaf volgend jaar ingrijpend gerestaureerd. De restauratie kost 1 miljoen euro. Volgens orgelbouwer Gerard Pels, van de bekende orgelbouwersfamilie Pels-D'Hondt, duurt de restauratie tot 2016. In afwachting zwijgt het orgel drie jaar. Vooraf vinden in juni van 2013 nog drie opmerkelijke concerten plaats.


schyvenorgel, orgel, antwerpen, vlaanderen, belgie, kathedralen, gerard pels, pels-d'hondt, concerten, peter van de veldeHet kathedraalorgel van Antwerpen is 120 jaar oud. Het werd ook in de jaren 1970 al eens door Pels en diens vader gedemonteerd. In 1985 vond de herinspeling plaats. Orgelmaker Gerard Pels: “Het orgel is werkelijk versleten. De vele tienduizenden onderdelen en duizenden pijpen moeten eruit gehaald en hersteld worden. Een orgel is in feite een reusachtige en erg complexe machine. Het leder op de balgen en balgjes, de koperen assen van de mechanieken... alles is na 120 jaar versleten. Alles blaast en piept. Het is ongelooflijk dat organist Peter Van de Velde er nog zo goed mee overweg kan." 

Volgens Pels worden de 5.777 pijpen van het grote symfonische orgel in de Antwerpse kathedraal eind 2013 uit het orgel gelicht. In afwachting van de herinspeling, naar verwachting in 2016, zwijgt het instrument daarna gedurende drie jaar. “Eind 2016 moet het opnieuw in zijn volle glorie weerklinken.”

De commentaren zijn gesloten.