14-04-12

Opening van "Heilige Rok" bedevaart in Trier

Logo.Heilige.Rock.pngBRUSSEL (KerkNet/Zenit) – De Canadese kardinaal Mark Ouellet (67) is vrijdag als pauselijke afgezant voorgegaan in de feestelijke openingsviering voor de vijfhonderdste verjaardag van de eerste bedevaart voor de 'Heilige Rok'-relikwie. De heilige Rok van Trier is volgens de overlevering het (onder)kleed zonder naad van Christus, waarvan in het Johannes-evangelie sprake is. 


De organisatoren verwachten de komende weken honderdduizenden bedevaarders voor het gewaad van Christus in de Dom van Trier, onder meer bedevaarders uit de Belgische bisdommen Gent, Hasselt en Luik. In die periode wordt het gewaad geplaatst in een reliekschrijn van de kunstenaar Jan Leven. Nog tot 13 mei staan er eucharistievieringen, bezinningen, tentoonstellingen, concerten en voor het eerst ook een uitvoerig aanbod voor jongeren op het programma. In de evangelische basiliek van Constantijn vindt daarnaast dagelijks een tien minuten durende oecumenische viering plaats en op 5 mei is er een oecumenische verbroederingsdag. 

De bedevaart werd vijfhonderd jaar geleden voor het eerst gehouden. De laatste editie vond plaats in 1996. Volgens de overlevering werd dit gewaad door Christus gedragen, vlak voordat hij werd gekruisigd. De relikwie belandde al in de Romeinse tijd, ten tijde van Keizer Constantijn, in de Duitse stad Trier. Zij werd volgens de overlevering door de heilige Helena, de moeder van keizer Constantijn, vanuit het Heilig land naar Trier gebracht. Daarna kreeg de relikwie een plaats in de dom en omstreeks 1525 werd voor het eerst een bedevaart gehouden. De relikwie was in 1996 voor het laatst te zien in Trier. 

De commentaren zijn gesloten.