12-04-12

Vaticaan digitaliseert 80.000 handschriften

biblio.vati.jpgBRUSSEL (KerkNet/OSR/CWN) – De bibliotheek van het Vaticaan en de Bodleian Library van Oxford, de oudste openbare bibliotheek van Europa, bundelen hun krachten voor de digitalisering van 1,5 miljoen handschriften die in hun bezit zijn. Volgens ‘L’Osservatore Romano’ gebeurt dat in het kader van een project dat wordt bekostigd door de Polonsky-stichting. Voor de bibliotheek van het Vaticaan gaat het om 80.000 manuscripten en 8.900 wiegendrukken (incunabulen die voor 1501 in Europa werden gedrukt). 


Met de digitalisering wil de Vaticaanse bibliotheek er vooral voor zorgen dat deze werken gemakkelijk voor onderzoek kunnen worden geraadpleegd. ‘L’Osservatore Romano’: “Dankzij de digitalisering kan ons cultureel erfgoed beter worden bewaard, wordt raadpleging vereenvoudigd en wordt er meteen ook voor gezorgd dat er een kopie wordt gemaakt nog voor de toestand van het origineel verder verslechterd. Dankzij de online toegang kunnen deze werken ook door een ruimer publiek worden geraadpleegd.” 

Nog volgens L’Osservatore omvat het project onder meer de digitalisering van Hebreeuwse en Griekse manuscripten, evenals enkele vroege, geïllustreerde exemplaren van het Nieuwe Testament. De collectie omvat ook werken van Homerus, Sophocles, Plato, Hippocrates, evenals de teksten van de kerkvaders.

De commentaren zijn gesloten.