04-04-12

Oecumenische filmprijs voor film over "Dwaze Moeders"

film, oecumenische filmprijs, signis, wacc, toronto, canada, argentinie, verdades verdaderas, nicolas gil lavedra, estela de carlotto, activiste, mensenrechten, grootmoeders van de plaza de mayo, politiek, dwaze moeders, dictatuurBRUSSEL (KerkNet/WACC) – De katholieke mediaorganisatie SIGNIS en de internationale, oecumenische organisatie voor christelijke communicatie WACC kenden deze week hun oecumenische filmprijs van het festival van Toronto (Canada) toe aan de Argentijnse film ‘Verdades verdaderas’ van de jonge regisseur Nicolas Gil Lavedra. De film vertelt het levensverhaal van Estela de Carlottto, een activiste voor de mensenrechten in Argentinië en de voorzitster van de Grootmoeders van de Plaza de Mayo. 


In 1976 vond een militaire staatsgreep plaats in Argentinië, die snel leidde tot schendingen van de mensenrechten en de verdwijning van politieke tegenstanders. Tijdens het militaire bewind verdwenen naar schatting 30.000 mensen. Van velen die toen verdwenen ontbreekt tot op vandaag elke informatie. 

De film ‘Verdades verdaderas’ vertelt het verhaal over die periode, vanuit de invalshoek van de mensenrechtenactiviste Estela de Carlottto. Haar man werd pas vrijgelaten nadat hij ernstig was gemarteld. Een van haar drie dochters werd ontvoerd toen zij drie maanden zwanger was. Van de baby ontbreekt tot op vandaag elk spoor. Toch zette Estela de Carlottto zich ondanks die ervaringen later in voor de verzoening in het land, al bleef zij met de dwaze moeders opheldering vragen over de mensen die verdwenen ten tijde van de militaire dictatuur.

De commentaren zijn gesloten.